ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 2,3 δισ. ευρώ ανήλθαν τα «φέσια» του Δημοσίου τον Φεβρουάριο

Στα 2,3 δισ. ευρώ ανήλθαν τα «φέσια» του Δημοσίου τον Φεβρουάριο
European Union

Αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανερχόμενες σε 2,3 δισ. ευρώ, από 1,9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο 2021. Αυτή η αύξηση των χρεών του Δημοσίου οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος της στις οφειλές των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και σε μικρότερο βαθμό στη διόγκωση των εκκρεμών επιστροφών φόρων.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν τον Φεβρουάριο στα 671 εκατ. ευρώ, από 577 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση κατά 94 εκατ. ευρώ.

Οι οφειλές των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης ανήλθαν τον Φεβρουάριο στα 518 εκατ. ευρώ, από 384 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση κατά 134 εκατ. ευρώ. Τα υπερήμερα χρέη των νοσοκομείων ανήλθαν τον Φεβρουάριο στα 722 εκατ. ευρώ, από 608 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση κατά 114 εκατ. ευρώ.

Τα χρέη των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης ανήλθαν τον Φεβρουάριο στα 156 εκατ. ευρώ, από 137 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση κατά 19 εκατ. ευρώ.

Για όσους δεν το γνωρίζουν ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής.