ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει το Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Ανοίγει το Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
ΑΠΕ - ΜΠΕ

H πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα ανοίξει για να υποδεχθεί τη συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων εντός της εβδομάδας και θα παραμείνει ανοικτή για εμπρόθεσμες υποβολές έως τις 27 Αυγούστου 2021.

Όσοι προλάβουν και εκπληρώσουν τη φορολογική υποχρέωσή τους έως τις 28 Ιουλίου 2021 μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ τον επιπλέον φόρο έως Παρασκευή 30 Ιουλίου και να τύχουν έκπτωσης 3%. Οσοι όμως επιλέξουν την αποπληρωμή του φόρου σε δόσεις μπορούν να το πράξουν σε έως 8 μηνιαίες, με την πρώτη να πρέπει να εξοφληθεί έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου και την τελευταία (8η) έως Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.

Εκείνοι που θα επιλέξουν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση εντός του Αυγούστου ναι μεν θα θεωρηθούν εμπρόθεσμοι, αλλά θα πρέπει να καταβάλουν τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (αυτή του Ιουλίου αλλά και του Αυγούστου) έως τις 31 Αυγούστου και τις υπόλοιπες κανονικά έως τον Φεβρουάριο. Οσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο φόρος θα πληρωθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί τον Σεπτέμβριο του 2021.

Για τα εισοδήματα του 2020 θα γλιτώσουν το πέναλτι φόρου 22%, στην περίπτωση που εμφανίσουν λιγότερες αποδείξεις από το 30% του πραγματικού εισοδήματός τους όπως ορίζει ο νόμος, όλοι όσοι θεωρούνται πληττόμενοι από την πανδημία του κορωνοϊού.

Παράλληλα, χωρίς πρόσθετη φορολογία, ακόμη και αν δεν εμφανίσουν στη φορολογική δήλωσή τους ούτε 1 ευρώ αποδείξεις με ηλεκτρονικά μέσα, θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 60 ετών ανεξαρτήτως ιδιότητας ή επαγγελματικής ομάδας (μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, εισοδηματίες κ.λπ.)

Πάντως, για τους υπόλοιπους πολίτες το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξακολουθεί να αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία - συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, με ανώτατο όριο τις 20.000 ευρώ.

Ωστόσο, στην περίπτωση που το δηλωθέν ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής υπολείπεται του απαιτούμενου ποσού δαπανών, ο φόρος που προκύπτει προσαυξάνεται ως εξής:

  • Σε περίπτωση που το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι υψηλότερο του 20% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία - συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αλλά δεν ξεπερνάει το 30%, ο φόρος που προκύπτει υπολογίζεται με συντελεστή 11% στη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού δαπανών.
  • Σε περίπτωση που το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές υπολείπεται του 20% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία - συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, ο πρόσθετος φόρος θα είναι το 22% της διαφοράς μεταξύ των αποδείξεων που έχουν συγκεντρωθεί και αυτών που αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματος. Για το ποσό των αποδείξεων που αφορούν το 20% έως 30% του εισοδήματος και δεν έχουν συγκεντρωθεί, ο πρόσθετος φόρος θα είναι 11%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μεγάλες προσδοκίες από το φάρμακο που έρχεται από το Ισραήλ - Ξεκινούν κλινικές δοκιμές