ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωριστικές πιέσεις προαναγγέλλουν οι τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία

Πληθωριστικές πιέσεις προαναγγέλλουν οι τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία
INTIME

Αντιμέτωπη με αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις θα βρεθεί η Ελλάδα το επόμενο διάστημα, όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία για το γενικό δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία.

Σκοπός του εν λόγω δείκτη που καταρτίζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι η μέτρηση των μηνιαίων μεταβολών των τιμών των προϊόντων των τομέων ορυχείων και μεταλλείων, μεταποίησης και ενέργειας που εισάγονται από το εξωτερικό και μεταβιβάζονται, μέσω της αγοράς τους, σε μονάδες - επιχειρήσεις του εσωτερικού, ανεξάρτητα του κλάδου δραστηριοποίησης των μονάδων αυτών.

Το Μάρτιο ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία σημείωσε άλμα 24,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Μαρτίου 2020.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Μάρτιο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε μείωση 0,6% έναντι μείωσης 15,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 2020 - Μαρτίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2019 - Μαρτίου 2020, παρουσίασε μείωση 7,8% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.