ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσημη συνάντηση για το το νέο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η ΕΚΤ

Κρίσημη συνάντηση για το το νέο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η ΕΚΤ
European Union

Σε ένα  πολύ καθοριστικό δείπνο για τη νομισματική πολιτική που θα εφαρμοσθεί τα επόμενα χρόνια στην ευρωζώνη θα παρευρεθούν αύριο τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ. 

Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών στη ζώνη του ευρώ έχουν κληθεί από την ηγεσία της ΕΚΤ να συμμετάσχουν σε μία συνάντηση που θα γίνει στη Γερμανία, αλλά όχι στη Φρανκφούρτη, με την ακριβή τοποθεσία να παραμένει κρυφή, ως επτασφράγιστο μυστικό, ακόμη και για τους ίδιους, έως την τελευταία στιγμή.

Διοργανώτρια της συνάντησης είναι η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και συμμετέχοντες όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες μεταξύ των οποίων και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σκοπός της μυστικής αυτής σύναξης των τραπεζιτών είναι να τεθούν επί τάπητος τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία στις οικονομίες της ευρωζώνης και να ξεκινήσει η συζήτηση για το νέο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η ΕΚΤ τα επόμενα χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να αλλάξουν βασικές παράμετροι της νομισματικής πολιτικής, μετά το 2003, γι’ αυτό και οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρόκειται να επηρεάσουν όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τις επόμενες δεκαετίες. Η αναπροσαρμογή επιβάλλεται από τις νέες συνθήκες που προκάλεσε το σοκ της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία οι οποίες, σε ό,τι αφορά το εύρος και το βάθος των επιπτώσεων, εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να εξαλειφθούν από τη μία μέρα στην άλλη.

Πάνω στην παραδοχή αυτή η ηγεσία της ΕΚΤ έχει ήδη καθορίσει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τη βασική γραμμή στην οποία θα κινηθούν οι αλλαγές. Και αυτή είναι η εξής: σταδιακή και πολύ προσεκτική επαναφορά της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόστηκε την περίοδο των lockdown, με μεγάλο βαθμό ευελιξίας που θα κρίνεται ανάλογα με τις ανάγκες στήριξης των οικονομιών στη μετά Covid εποχή. Αρα σε κάθε περίπτωση η προσαρμογή θα είναι σταδιακή και ευέλικτη προκειμένου να μην ανακοπεί η επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας που είναι το βασικό ζητούμενο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ στην αυριανή συνάντηση θα ζητήσει από τους συνδαιτυμόνες της να ξεκινήσουν τη συζήτηση για την προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής στο νέο μετά Covid τοπίο. Ο βασικός στόχος είναι η επεξεργασία αυτή να έχει ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο προκειμένου τότε να ανακοινωθούν και επίσημα οι νέες κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, μία από τις βασικές αλλαγές θα είναι η αναπροσαρμογή του στόχου για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Ο νέος στόχος θα τοποθετηθεί ακριβώς στο 2% αντί για «πλησίον και χαμηλότερα του 2%» που ήταν ως τώρα. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η ΕΚΤ αναγνωρίζοντας τις μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις που θα υπάρξουν, θα επιτρέψει σε ευρωπαϊκές οικονομίες να έχουν πληθωρισμό ακόμη και άνω του 2% – εφόσον τηρείται ο μέσος όρος του 2% στην ευρωζώνη – χωρίς να παρεμβαίνει με αυξήσεις επιτοκίων.

Ετσι θα δίνει «χώρο» στην ανάπτυξη και περισσότερο χρόνο στις κυβερνήσεις να συμμαζέψουν τα μεγάλα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν χωρίς να χρειασθεί να λάβουν σκληρά μέτρα λιτότητας.