ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα ευελιξίας από τους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης

Μήνυμα ευελιξίας από τους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης
ECB

Σε μια συνάντηση σε ειδυλλιακή τοποθεσία λίγο έξω από τη Φρανκφούρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΚΤ είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν το τριήμερο που μας πέρασε σημαντικές διαβουλεύσεις. 

Οι συνομιλίες στο Τάουνους, όπου παραβρέθηκαν όλα τα μέλη της ΕΚΤ, οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αλλά και το εξαμελές Εκτελεστικό Συμβούλιο, επικεντρώθηκαν στην προσπάθεια θέσπισης νέου στόχου για τον πληθωρισμό, που σήμερα διαμορφώνεται στα επίπεδα λίγο κάτω από το 2%.

Επίσης επικεντρώθηκαν στην υιοθέτηση περισσότερων εργαλείων για την αξιολόγηση της πορείας της οικονομίας και στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για τη συμβολή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των ανισοτήτων. Τα αποτελέσματα αναμένονται πριν από το ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου.

Οπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, το Συμβούλιο της τράπεζας συνεδρίασε το διάστημα 18-20 Ιουνίου 2021 στην περιοχή Τάουνους. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην προώθηση των συζητήσεων σχετικά με την αναθεώρηση της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

«Τα θέματα που εξετάστηκαν από την ανασκόπηση περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, τον ορισμό και τη μέτρηση της σταθερότητας των τιμών, το υποκείμενο αναλυτικό πλαίσιο, τον μεσοπρόθεσμο προσανατολισμό, τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής και τον εκσυγχρονισμό της επικοινωνίας θέσπισης πολιτικής», όπως αναφέρεται.

«Χαίρομαι που καταφέραμε να έχουμε σε βάθος συζητήσεις και σημειώσαμε ικανοποιητική πρόοδο στη διαμόρφωση των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της μελλοντικής μας στρατηγικής νομισματικής πολιτικής» ανέφερε μεταξύ άλλων η Λαγκάρντ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει το αποτέλεσμα της αναθεώρησης της στρατηγικής αφού λάβει επίσημες αποφάσεις, αναφέρεται ακόμα.

Τα περισσότερα μέλη της ΕΚΤ και η ίδια η Λαγκάρντ έδειξαν ότι θέλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ευέλικτοι στο πώς θα διαχειριστούν το πρόγραμμα πολύ μεγάλης ρευστότητας της τράπεζας που βρίσκεται σε ισχύ, ώστε αυτό να μην τερματιστεί νωρίτερα από όσο θα έπρεπε σε μια δύσκολη περίοδο για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από την ύφεση της πανδημίας.

Σε αντίθεση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που έδωσε ήδη σήμα για κλείσιμο της κάνουλας ρευστότητας και αύξησης των επιτοκίων ακόμα και μέσα στο 2022 και το 2023, η ΕΚΤ φαίνεται πως θέλει να εξετάσει ακόμα περισσότερα στοιχεία προτού πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Το φθινόπωρο εξάλλου θα είναι κρίσιμη περίοδος όπου θα φανεί πώς εξελίσσεται η πανδημία και εάν θα υπάρξει ξανά νέος κίνδυνος επιβολής περιορισμών.

Επισήμως η ίδια η Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας έχει επιτελέσει καλή, όπως τη χαρακτήρισε, πρόοδο στο πλαίσιο των συνομιλιών για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες – από το 2003 ουσιαστικά και μετά.