ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκε κατά 24% ο τζίρος των επιχειρήσεων το Μάιο

Αυξήθηκε κατά 24% ο τζίρος των επιχειρήσεων το Μάιο
INTIME

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε σήμερα  στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή τον Μάρτιο 2020, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού.

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται αναδεικνύουν αφενός ποιες επιχειρήσεις πλήττονται περισσότερο, σε όρους μείωσης του κύκλου εργασιών, κατά τις περιόδους ισχύος των περιοριστικών μέτρων, και αφετέρου ποιες επιχειρήσεις ανακάμπτουν γρηγορότερα ή βραδύτερα κατά τις περιόδους άρσης των μέτρων αυτών.

Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται, μπορεί να συναχθεί, από την πλευρά της προσφοράς, ποιες από τις επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν - προσαρμόστηκαν γρηγορότερα στην άρση των περιοριστικών μέτρων και στη λειτουργία υπό τις νέες συνθήκες που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα, από την πλευρά της ζήτησης, μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα, έμμεσα συμπεράσματα σχετικά με τις επιχειρήσεις, τις οποίες επέλεξαν κατά προτεραιότητα και μαζικότερα οι καταναλωτές (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) κατά τις περιόδους άρσης των περιοριστικών μέτρων για να καλύψουν βασικές και άλλες ανάγκες τους.

Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο 2021 ανήλθε σε 19.880.632 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 24,0% σε σχέση με τον Μάιο 2020, που είχε ανέλθει σε 16.035.845 χιλ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Μάιο 2021 σε σύγκριση με τον Μάιο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης κατά 163,7%. Τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Μάιο 2021 σε σύγκριση με τον Μάιο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, κατά 0,7%, ενώ μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα Άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, κατά 1,0%.

Για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020 με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο 2021 ανήλθε σε 1.200.726 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 55,1% σε σχέση με τον Μάιο 2020, που είχε ανέλθει σε 774.143 χιλ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Μάιο 2021 σε σύγκριση με τον Μάιο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Καταλύματα, κατά 561,7%. Τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Μάιο 2021 σε σύγκριση με τον Μάιο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών κατά 2,3%, ενώ την αντίστοιχη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών· τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις, κατά 19,6%.

Συγκριτικά με τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, τον Νοέμβριο 2020 τέθηκαν επιπρόσθετα σε αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες και επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο Δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας.