ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα trendy δείπνα της ΔΕΘ, ο Τέλης ο Σαλονικιός και τα ραντεβού με την FATF

Τα trendy δείπνα της ΔΕΘ, ο Τέλης ο Σαλονικιός και τα ραντεβού με την FATF

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι τραπεζικές συναντήσεις

H σημερινή στήλη δεν θα μπορούσε να μην σας μεταφέρει κλίμα, αλλά και παραλειπόμενα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει την τιμητική της λόγω της 85ης ΔΕΘ. Να αναφερθούμε πρώτα από όλα στην παρουσία των τραπεζικών διοικήσεων που ανέβηκαν στη συμπρωτεύουσα. Αυτή περιελάμβανε πολλές συναντήσεις και ακόμα περισσότερα δείπνα και γεύματα. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, δεν είχαμε μεγάλες συνάξεις, των 300 ή 500 ατόμων αλλά κάποιες μικρότερες συναντήσεις, των 50 ατόμων κάθε φορά, αλλά και πολλά τετ α τετ. Κοινή συνισταμένη των συναντήσεων αυτών είναι ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για νέα δάνεια από αρκετές καλές εταιρείες που οι τράπεζες θα ήθελαν να χρηματοδοτήσουν. Μένει να δούμε αν θα το κάνουν.

«Αναστέναξαν τα πιρούνια»

Τώρα σε σχέση με τα δείπνα και τα γεύματα που πραγματοποιήθηκαν είτε από επιχειρηματίες, είτε από τραπεζίτες, είτε από πολιτικούς, δεν είναι υπερβολή να λεχθεί πως τα πιρούνια και τα κουτάλια «αναστέναξαν». Την τιμητική τους είχαν τα εστιατόρια με θαλασσινά, όπως οι «Επτά Θάλασσες» και η «Μαύρη Θάλασσα» , ενώ κοσμοσυρροή διαπιστώθηκε και στο δημοφιλές «Duck» που βρίσκεται στην Πυλαία. Πάντως τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνταν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, και στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων υπήρχε ενδελεχής έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Αυτό δεν σημαίνει πως η κοσμοσυρροή δεν προκάλεσε συνωστισμό. Σε πολλές περιπτώσεις είδαμε εικόνες που δεν θύμιζαν σε καμία περίπτωση πανδημία. Μάλιστα έπεσαν και πρόστιμα κυρίως σε μπαρ που λειτουργούν στο κέντρο της πόλης και δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα μέτρα. Αλλά αυτά ήταν οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας. Σε γενικές γραμμές οι επιχειρηματίες της πόλης δήλωναν ιδιαίτερα χαρούμενοι, καθώς αυτό το Σαββατοκύριακο έκαναν τζίρο που δεν είχαν δει κυριολεκτικά για χρόνια.

Ο Τέλης ο Σαλονικιός

Από τις επαφές μας στην συμπρωτεύουσα πληροφορηθήκαμε πως ο Έλληνας κροίσος Τέλης Μυστακίδης (Telis Mistakidis), ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Πευκοχώρι Χαλκιδικής, είναι δραστήριος στην αγορά real estate της Θεσσαλονίκης. Ο Μυστακίδης, ο οποίος κατέχει το 3% περίπου της Τράπεζας Πειραιώς και είναι ο έκτος μεγαλύτερος μέτοχος της Glencore Plc, της εταιρείας που αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στη διακίνηση μεταλλευμάτων και άλλων πρώτων υλών, επένδυσε πρόσφατα σε ένα κτήριο κοντά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αξίας άνω των 6 εκατ. ευρώ. Μένει να φανεί αν το ακίνητο θα αξιοποιηθεί ως ξενοδοχείο ή ως κτήριο γραφείων, καθώς και τα δύο σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι.

Τα γραφεία της Παρευξείνιας

Και μια που μιλάμε για ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, σήμερα αναμένονται οι προσφορές για τα νέα γραφεία της Παρευξείνιας Τράπεζας στην πόλη. Η τράπεζα αναζητά στέγη ιδανικά στο παραλιακό μέτωπο της πόλης με τη συνολική επιφάνεια που καλύπτει τις ανάγκες της να ανέρχεται σε 4.500 τετραγωνικά μέτρα. Η τράπεζα έχει ήδη προϋπολογίσει 10 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό, ενώ κατά πάσα πιθανότητα το τελικό τίμημα θα είναι πολύ υψηλότερο. Μένει λοιπόν να φανεί αν θα υπάρξουν προσφορές και ποιες θα είναι αυτές.

Το αφεντικό της FATF στην Ελλάδα

Ο επικεφαλής της Financial Action Task Force (FATF), της αρμόδιας διεθνούς αρχής για την εφαρμογή των κανόνων για το ξέπλυμα χρήματος, ο Γερμανός Μάρκους Πλέιερ (Marcus Pleyer) βρίσκεται στην Ελλάδα και θα συμμετέχει το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που θα λάβει χώρα στο περίπτερο του υπουργείου Οικονομικών. Στη συζήτηση «Νέες τεχνολογίες και περιβάλλον: Προκλήσεις και προοπτικές», θα μιλήσουν εκτός από τον Μάρκους Πλέιερ, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, και ο Νίκος Παναγιώτου, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Όσοι αναρωτιέστε ποια σχέση έχει το ξέπλυμα χρήματος με τις φυσικές καταστροφές, να σας πληροφορήσουμε πως η συζήτηση με τον επικεφαλής της FATF είχε προγραμματισθεί πριν την πρόσφατη αναβάθμιση του κ. Τριαντόπουλου, ήτοι όταν εκείνος ήταν Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και επικεφαλής της επιτροπής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Είμαστε σίγουροι πως η σημερινή συζήτηση θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.