ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη - «Τσουχτερά» πρόστιμα από την Εφορία

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Ακριβά θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι λάθη αλλά και παραλείψεις στις φετινές δηλώσεις τους - Πώς θα κάνετε τροποποιητική δήλωση. 

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με παραβάσεις είναι οι εξής:

  • Ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου.
  • Ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση
  • Ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα δήλωση παρακράτησης φόρου.
  • Ο φορολογούμενος δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων.
  • Ο φορολογούμενος δεν υποβάλει ή υποβάλλει ανακριβή στοιχεία.
  • Ο φορολογούμενος δεν προβαίνει σε εγγραφή στο φορολογικό μητρώο ή εγγράφεται στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές.
  • Ο φορολογούμενος εκδίδει δελτία και αποδείξεις από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Εισροών – Εκροών, χωρίς τη χρήση εγκεκριμένου μοντέλου μηχανισμού σήμανσης (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.).
  • Ο φορολογούμενος δεν εκδίδει λογιστικά αρχεία ή εκδίδει ή λαμβάνει ανακριβή λογιστικά αρχεία , για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α.

Με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης μετά την λήξη της προθεσμίας ο φορολογούμενος ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 500 ευρώ, ενώ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος και με την υποχρέωση να πληρώσει και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης και βεβαίωσης νέας αυξημένης οφειλής.

Στα «δίχτυα» της Εφορίας οι... ξεχασιάρηδες

Για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ισχύουν τα εξής:

  • Εάν η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε μηδενικό αποτέλεσμα και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πάλι μηδενικό ποσό φόρου ή επιστροφή φόρου, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ.
  • Δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση που με την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν επέρχεται αλλαγή στο ύψος της φορολογητέας ύλης. Αν στην τροποποιητική δήλωση διορθώνεται λάθος στα στοιχεία ταυτότητας του φορολογούμενου ή στα στοιχεία των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του φορολογούμενου, το οποίο όμως δεν επηρεάζει το ύψος της φορολογητέας ύλης και της φορολογικής υποχρέωσης.
  • Σε περίπτωση που από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε:

Αν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.

Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή με πρόστιμο 500 ευρώ εάν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

«Τσουχτερά» πρόστιμα θα στείλει η Εφορία σε χιλιάδες φορολογούμενους που ξέχασαν να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος από το φορολογικό έτος 2015 και μετά και εντόπισαν οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ.

Με απόφαση του διοικητή της, Γιώργου Πιτσιλή, η Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει κατ' εκτίμηση στον υπολογισμό των φόρων. Στους υπόχρεους κοινοποιούνται πράξεις προσδιορισμού του φόρου, οι οποίες είναι κατ’ εκτίμηση και περιλαμβάνουν φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να αποφύγουν τον υπολογισμό του φόρου από την Εφορία, μόνο στην περίπτωση που έχουν υποβάλουν άμεσα τις δηλώσεις που εκκρεμούν.

Ο φορολογούμενος υποχρεούται σε καταβολή του οφειλόμενου με βάση την πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού του φόρου, εκτός αν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, οπότε ο φόρος υπολογίζεται με βάση το περιεχόμενο της δήλωσης που θα υποβάλει.

Η πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου κοινοποιείται ηλεκτρονικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Ρόδος: «Φοβόμασταν, είχαμε κακό προαίσθημα» - Μιλούν οι γονείς και η αδερφή της 31χρονης

Ιωάννα Μαλέσκου: Ξέσπασε για το «κόψιμο» της εκπομπής της - Η απάντηση στην Καινούργιου

Κορονοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων σε παιδιά - Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για τα σχολεία