ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το κόστος ρεύματος και αερίου δοκιμάζει την κυβέρνηση: «Όμηροι» 450.000 νοικοκυριά και 820 σχολεία

Το κόστος ρεύματος και αερίου δοκιμάζει την κυβέρνηση: «Όμηροι» 450.000 νοικοκυριά και 820 σχολεία

Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση με την αγορά να προεξοφλεί πως οποιοδήποτε πακέτο παρεμβάσεων χαμηλότερο του 1 δισ. ευρώ δεν θα είναι επαρκές για να παρέχει πραγματική ανακούφιση.

Ο υπουργό Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης αναμένεται σήμερα να ανακοινώσουν ένα προκαταρκτικό πακέτο παρεμβάσεων, καθώς το οριστικό πακέτο θα εξαρτηθεί από την «εργαλειοθήκη» που θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χθεσινές κυβερνητικές διαρροές έδειξαν πως το οικονομικό επιτελείο συνειδητοποίησε πως οι αρχικές εξαγγελίες ήταν ανεπαρκείς και δεν ανταποκρίνονταν στη σοβαρότητά της κατάστασης. Έτσι, σήμερα το κυβερνητικό επιτελείο θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη από την αρχικώς εξαγγελθείσα αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος.

Πηγές θέλουν το νέο υψηλότερο ποσό της επιδότησης να ανέλθει σε περίπου 0,045 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή 45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ήτοι 13,5 ευρώ ανά λογαριασμό.

Η νέα κατάσταση προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες καλούνται να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για την αγορά ποσοτήτων ρεύματος προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους.

Το δράμα του αερίου

Ωστόσο , εκεί που θα πρέπει να πέσει το βάρος είναι στην αγορά φυσικού αερίου, όπου η εικόνα είναι δραματική. Χθες η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), ανήλθε στα 96 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh), όταν προ έτους ήταν στα 19 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σε ό,τι αφορά στην επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου, το βασικό σενάριο θέλει αυτή να μη δίνεται με τον τρόπο που χορηγείται στο ηλεκτρικό ρεύμα και να χορηγείται μέσω του επιδόματος θέρμανσης. Όμως ίσως αυτό να πρέπει να αναθεωρηθεί.

Να σημειωθεί πως οι πενταπλάσιες σε ύψος εφετινές τιμές του αερίου θα γονατίσουν τους οικιακούς καταναλωτές, που μόνον στην Αττική ανέρχονται σε 415.000 νοικοκυριά (περίπου 150.000 μετρητές).

Αλλά αν συνεχιστεί το ράλι της αύξησης του ενεργειακού κόστους σε συνδυασμό και με τα προβλήματα ενεργειακής επάρκειας διεθνώς, είναι πιθανόν να προκύψουν δυσκολίες στην προμήθεια φορτίων LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) προκειμένου οι ηλεκτροπαραγωγοί να ενισχύσουν τις ποσότητες που διαθέτουν για να λειτουργήσουν τα εργοστάσιά τους.

Με απλά λόγια η προσοχή δεν πρέπει να πέσει μόνον στα νοικοκυριά. Αυτή την στιγμή φυσικό αέριο λαμβάνουν περίπου 7.000 εμπορικοί πελάτες και 100 βιομηχανίες και εισηγμένες.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι πως θα καλυφθεί το κόστος θέρμανσης για ευαίσθητες υποδομές σε νοσοκομεία όπως το Σισμανόγλειο και το Σωτηρία που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, αλλά και το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως 820 σχολεία είναι σήμερα συνδεδεμένα με το δίκτυο φυσικού αερίου με τους λογαριασμούς τους να καλύπτονται από τους Δήμους. Η χρηματοδοτική στήριξη τον ΟΤΑ είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα θέρμανσης.

Το άλλο σημαντικό θέμα με τις συγκεκριμένες δομές είναι πως η διακοπή τροφοδοσίας αερίου σε αυτές δεν γίνεται εύκολα, με αποτέλεσμα η ΔΕΠΑ να βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να σηκώνει το βάρος των απλήρωτων λογαριασμών.

Διαβάστε επίσης:

«Θερμό» επεισόδιο: Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι; Κινητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο – Τους περιμένουμε!

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Οι περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία «Αθηνά» την Παρασκευή

Μπουρλά: Πότε θα κυκλοφορήσει το φάρμακο για τον κορονοϊό – Tι λέει για μεταλλάξεις και 3η δόση