ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «υπόσχεση» Πούτιν για αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου έφερε αποκλιμάκωση των τιμών

Η «υπόσχεση» Πούτιν για αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου έφερε αποκλιμάκωση των τιμών
Η υπόσχεση του Πούτιν για το φυσικό αέριο και η αντίδραση της αγοράς
AP Photo/Alastair Grant

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, μετά την παρέμβαση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις προμήθειες για να βοηθήσει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ευρώπη.

Τη δυνατότητα να αυξηθούν οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη επιβεβαίωσε εκ νέου ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας, υπενθυμίζοντας τις σχετικές χθεσινές δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Υφίστανται βέβαια και τώρα εναλλακτικές της Ουκρανίας διαδρομές, οι οποίες λειτουργούν άψογα, είναι πολύ πιο προηγμένες τεχνολογικά και πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτό άλλωστε δήλωσε χθες σε σύσκεψη και ο πρόεδρος (σ.σ. Πούτιν). Επομένως δυνατότητα υπάρχει», είπε ο κ. Πεσκόφ, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή ότι «όλα εξαρτώνται από τα αιτήματα συνεργασίας, από τις συμβατικές υποχρεώσεις και τις εμπορικές συμφωνίες», που είναι έτοιμη να συζητήσει κατά το Κρεμλίνο η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

Tην προηγουμένη ο Β.Πούτιν είχε ζητήσει στο πλαίσιο κυβερνητικής σύσκεψης για το ενεργειακό να στραφούν μεγαλύτεροι όγκοι φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Αγίας Πετρούπολης, αλλά και να διατηρηθούν όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις της Ρωσίας για διαμετακόμιση του φυσικού αερίου μέσω του συστήματος αγωγών της Ουκρανίας.

Η παρέμβαση Πούτιν συμπληρώθηκε από ανάλογες δεσμεύσεις από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, το βράδυ της Τετάρτης. Μετά από αρκετές ημέρες εκρηκτικής ανόδου, η τιμή του αερίου για παράδοση στις 21 Νοεμβρίου έπεσε κάτω από τα 100 ευρώ ανά ΜWh, στα 91,74 , ενώ είχε φτάσει ως και τα 162 τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης την Τετάρτη. Μάλιστα, το «σήμα» του Πούτιν είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν και οι τιμές του πετρελαίου, από 0,50%, ως 1% , αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Μάλιστα, η σχετική εξισορρόπηση των πιέσεων στην αγορά ενέργειας οδήγησε τα χρηματιστήρια σε μεγάλη άνοδο - είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης DAX του χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτη εμφανίζει άνοδο 1,77% , ενώ και το χρηματιστήριο της Αθήνας αντέδρασε με άνοδο 1,45%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Οργανωμένο κύκλωμα βιασμών σε φυλακές - Διέρρευσαν ανατριχιαστικά βίντεο (Σκληρές Εικόνες)

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Οι περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία «Αθηνά» την Παρασκευή

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν χριστουγεννιάτικο «μποναμά» - Πόσα χρήματα θα πάρουν