ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Λύση δύο ταχυτήτων από την κυβέρνηση – Οι μεγάλοι αδικημένοι

Φυσικό αέριο: Λύση δύο ταχυτήτων από την κυβέρνηση – Οι μεγάλοι αδικημένοι
INTIME

Ο εξαπλασιασμός των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου οδήγησε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ειδικές παρεμβάσεις για να στηρίξει τους οικιακούς καταναλωτές. Αλλά ειδικά στην περίπτωση τω καταναλωτών φυσικού αερίου , ο λογαριασμός για κάποιους θα είναι δυσβάσταχτος.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο των κυβερνητικών εξαγγελιών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, δημιουργείται αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας για το κοινωνικό σύνολο και μόνιμος αποσβεστικός μηχανισμός για την αντιστάθμιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια που αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

Στη βάση αυτή, στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση 15.% προς τους προμηθευτές προκειμένου εκείνοι να την μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές. Αυτό σημαίνει πως όποιο νοικοκυριό δεν είναι επιλέξιμο για επίδομα θέρμανσης θα λάβει μια έκπτωση μόλις 15% στο λογαριασμό του φυσικού αερίου.

Δεδομένου ότι οι λογαριασμοί αερίου θα είναι έως και 110% αυξημένοι σε σχέση με πέρυσι , η έκπτωση αυτή δεν λύνει τα προβλήματα σε εκείνους που δεν θα λάβουν επίδομα θέρμανσης.

Σε καλύτερη θέση οι επιδοτούμενοι

Αντιθέτως, όσοι θα λάβουν το επίδομα θα είναι σε καλύτερη θέση. Σημειώνεται πως τα νέα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης έχουν ως εξής:

  • Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.

Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα.

Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

  • Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ.
  • Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

  • Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.
  • Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

Παράδειγμα

Οι ανάγκες θέρμανσης ενός νοικοκυριού που χρησιμοποιεί ως καύσιμο φυσικό αέριο, πέρυσι καλύπτονταν με ένα ποσό κοντά στα 500 ευρώ για ένα σπίτι 80 τ.μ. Εφέτος, με τις τιμές του φυσικού αερίου στα υφιστάμενα επίπεδα, το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στα 1.050 ευρώ. Μετά την έκπτωση του 15% η τελική επιβάρυνση θα πέσει στα 892,5 ευρώ. Ωστόσο, ο εφετινός λογαριασμός θα είναι αυξημένος κατά 392,5 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η στιγμή της πτώσης του αεροπλάνου του Ρουμάνου μεγιστάνα στην Ιταλία – Ξεκληρίστηκαν 2 οικογένειες

Πυροβολισμοί στο κέντρο της Αθήνας - Αυτοκίνητο εμβόλισε μηχανή της ομάδας ΔΙΑΣ, ένας τραυματίας

Ο καιρός τρελάθηκε: Πού θα δείξει 30 βαθμούς μετά την κακοκαιρία «Αθηνά» - Η πρόγνωση Αρναούτογλου