ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σοκ» για τους επαγγελματίες από τις τιμές φυσικού αερίου – Στα ύψη τουλάχιστον έως τον Απρίλιο

«Σοκ» για τους επαγγελματίες από τις τιμές του φυσικού αερίου
«Σοκ» για τους επαγγελματίες από τις τιμές του φυσικού αερίου
INTIME

«Σοκ» υφίστανται οι επιχειρηματίες που προμηθεύονται φυσικό αέριο για εμπορική χρήση, καθώς οι λογαριασμοί που λαμβάνουν είναι διπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι. Μικρές επιχειρήσεις όπως φούρνοι, εστιατόρια, βιοτεχνίες που τα τελευταία χρόνια επένδυσαν σε υποδομές και εγκαταστάσεις προκειμένου να χρησιμοποιούν ως καύσιμο -το φθηνότερο έως πρότινος - φυσικό αέριο πλέον βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς διαπιστώνουν ότι είναι «αιχμάλωτοι» των υψηλών τιμών του καυσίμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη Παρασκευή αφορούν αποκλειστικά σε οικιακούς καταναλωτές και όχι σε βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές. Ακόμη είναι άγνωστο εάν η νέα δέσμη μέτρων που θα ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε παρεμβάσεις και για αυτές τις κατηγορίες των καταναλωτών.

Εάν ωστόσο δεν γίνει αυτό, τότε τουλάχιστον μέχρι και τον Απρίλιο του 2022 θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο κύμα ανατιμήσεων σε πολλά βασικά είδη, καθώς οι παραγωγοί θα μετακυλύουν το κόστος των καυσίμων στα προϊόντα τους, μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν με διαφορετικό τρόπο στις τεράστιες δαπάνες προμήθειας καυσίμων.

Και το ορόσημο του προσεχούς Απριλίου δεν αναφέρεται τυχαία, καθώς τα μελλοντικά συμβόλαια εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο δείχνουν ότι έως τον Απρίλιο του 2022 οι τιμές εμπορίας του φυσικού αερίου θα είναι διπλάσιες σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021.

Η ελληνική χονδρεμπορική αγορά αερίου βασίζεται πρωτίστως στις τιμές των προθεσμιακών προϊόντων φυσικού αερίου (παραγώγων) που εμπορεύονται στο Title Transfer Facility (TTF). Το TTF είναι ένα εικονικό σημείο διαπραγμάτευσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία, ήτοι μια πλατφόρμα, στην οποία πραγματοποιούνται xρηματοοικονομικές συναλλαγές φυσικού αερίου.

Το TTF παρέχει τη δυνατότητα σε συμμετέχοντες της χονδρεμπορικής Ολλανδικής αγοράς φυσικού αερίου να εμπορεύονται βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα συμβόλαια φυσικής παράδοσης φυσικού αερίου και βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα προθεσμιακά προϊόντα μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου (παράγωγα).

Το TTF αποτελεί το εικονικό σημείο συναλλαγών φυσικού αερίου με τη μεγαλύτερη χρήση και ρευστότητα στην Ευρώπη και η τιμή του είναι το πλέον χρησιμοποιούμενο στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές συναλλαγές της αγοράς φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο στο TTF διαπραγματεύεται σε ευρώ ανά Μεγαβατώρα (€/MWh).

Σήμερα το συμβόλαιο Νοεμβρίου 2021 στην αγορά TTF διαπραγματεύεται στα 83,75 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν πέρυσι τον Οκτώβριο ήταν στα 14,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα!

Αλλά οι τιμές στην TTF δείχνουν πως το Δεκέμβριο η τιμή του αερίου θα ανέλθει στα 84,4 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για να αποκλιμακωθεί το Φεβρουάριο στα 83 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, τον Μάρτιο στα 78,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και τον Απρίλιο στα 43,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ήτοι σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον Απρίλιο 2021, οπότε η τιμή ανά Μεγαβατώρα είχε διαμορφωθεί στα 20 ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πως η τρέχουσα χειμερινή περίοδος θα είναι μια πρωτόγνωρη δοκιμασία για τους καταναλωτές φυσικού αερίου και πως χωρίς παρεμβάσεις στήριξης νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Αναμφίβολα το αποτύπωμα της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά είχε εκτιμήσει η ελληνική κυβέρνηση , αλλά και θεσμοί όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Φίλης στο Newsbomb.gr: «Θερμό» επεισόδιο με Τουρκία και σύντομα – Να είμαστε προετοιμασμένοι

The Voice: Η 20χρονη που «τρέλανε» τους πάντες (videos)

Επικίνδυνη επιδείνωση καιρού - Έκτακτη προειδοποίηση Αρναούτογλου