ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Αναιμική η ανάκαμψη στην ευρωζώνη

ΟΟΣΑ: Αναιμική η ανάκαμψη στην ευρωζώνη

Τη σταθεροποίηση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ και του Καναδά έναντι των χωρών της ευρωζώνης επεσήμανε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Παράλληλα συνέστησε στις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν την εφαρμογή χαλαρής νομισματικής πολιτικής έτσι ώστε να διατηρηθεί η ανάκαμψη.

Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης 1,9% κατά μέσο όρο για τις αναπτυγμένες χώρες που απαρτίζουν το G7, τόσο για το πρώτο, όσο και για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. του έτους, αν και τα ποσοστά για κάθε χώρα παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις.

«Υπάρχει μια ανάκαμψη η οποία ενισχύεται σε σχέση με τα παλαιότερα νούμερα. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι έρχεται με διαφορετικούς ρυθμούς, με την Βόρειο Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναπτύσσονται ταχύτερα και την ευρωζώνη να παραμένει αδύναμη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Pier Carlo Padoan σε δημοσιογράφους.

Όπως παρατήρησε η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να έχει αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9% στο πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση χάρη στην βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασία, ενώ η ανάπτυξη στη χώρα αναμένεται να αγγίξει το 2,8% το δεύτερο τρίμηνο.

«Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να λειτουργεί υποστηρικτικά μεσοπρόθεσμα προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία», είπε ο Padoan.

Αναφορικά με τις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες αγωνίζονται να ξεπεράσουν την κρίση χρέους, η ανάκαμψη θα είναι πιο αργή.

Συγκεκριμένα, οι οικονομίες της Γαλλίας και της Ιταλίας αναμένεται να συρρικνωθούν στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ οριακή άνοδο 0,1% θα εμφανίσει το γερμανικό ΑΕΠ το ίδιο διάστημα.