ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει το βιβλίο προσφορών της ΔΕΗ με στόχο την άντληση 1,35 δισ. ευρώ

Ως cornestone επενδυτής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ θα συμμετάσχει η CVC Advisers
Ως cornestone επενδυτής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ θα συμμετάσχει η CVC Advisers
INTIME

Με στόχο την άντληση 1,35 δισ. ευρώ, του ανώτατου ποσού του εύρους της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η ΔΕΗ ανοίγει από σήμερα το βιβλίο προσφορών για τη συμμετοχή επενδυτών.

Οι εγγραφές θα γίνονται μέχρι τις 4 του μήνα και σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που ενέκρινε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τα καθαρά έσοδα που πρόκειται να συγκεντρώσει θα τα διαθέσει για τη χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού της προγράμματος ύψους 5 δισ. ευρώ από το 2022 έως το 2024.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στο δελτίο τα καθαρά έσοδα από τη συνδυασμένη προσφορά θα διατεθούν για:

  • Την παροχή μέρους του κατά προσέγγιση ποσού των 3,2 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει η εταιρεία για κεφαλαιουχικές δαπάνες σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2024, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και έργων σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW (γιγαβάτ) έως το 2024.
  • Την παροχή μέρους του κατά προσέγγιση ποσού των 1,7 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει για κεφαλαιουχικές δαπάνες έως το 2024 για τη συμβατική παραγωγή ενέργειας, την επιχειρηματική μονάδα που είναι αρμόδια για τις προμήθειες, την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, την ψηφιοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες, τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
  • Στον βαθμό που είναι ευλόγως αναγκαίο και μόνο έως ποσών τα οποία δεν συνιστούν σημαντικά στοιχεία ως προς την οικονομική κατάσταση του Ομίλου, για άλλους γενικούς εταιρικούς και άλλους επενδυτικούς σκοπούς.

Με βάση το ενημερωτικό δελτίο της ΔΕΗ μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) άμεσα και έμμεσα θα κατέχει ποσοστό μετοχών 34,123%. Οι μέτοχοι που είχαν μέχρι τις 25 Οκτωβρίου ποσοστό έως 5% θα κατέχουν το 29,7% έναντι 31,3%, η CVC το 10% και οι θεσμικοί επενδυτές και το ευρύ επενδυτικό κοινό που θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα κατέχουν το 26,2%.

Στις 5 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, στις 10 του μηνός θα ανακοινωθεί η έκβαση της δημόσιας προσφοράς και στις 16 θα ξεκινήσει στο Χρηματιστήριο η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν θα είναι από 130 έως 150 εκατομμύρια και το εύρος της τιμής διάθεσής τους θα είναι μεταξύ των 8,5 με 9 ευρώ ανά μετοχή.

Διαβάστε επίσης:

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τη δίκη για το βιτριόλι (pics)

Τάσος Ξιαρχό: Η απόπειρα αυτοκτονίας, τα «πισω-μπρος» στο Instagram και η «αμνησία»

Οι αριθμοί δείχνουν... lockdown: Δραματική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων