ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 4,8% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Αύξηση πληθωρισμός
«Φωτιά» στα οικονομικά των νοικοκυριών από την αύξηση 4,8% στον πληθωρισμό
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

«Φωτιά» στα οικονομικά των νοικοκυριών από την αύξηση 4,8% στον πληθωρισμό

Αύξηση 4,8% κατέγραψε ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, τροφοδοτούμενος από τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες και κυρίως από το κόστος των τιμών ενέργειας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο πληθωρισμός τον μήνα Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,5%. Ο μέσος πληθωρισμός του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2020 - Νοεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2019 - Νοεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 0,6% έναντι μείωσης 1,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2019 - Νοεμβρίου 2020 με το δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2018 – Νοεμβρίου 2019.

Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 4,8% τον μήνα Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο τιμάριθμο του Νοεμβρίου 2020, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

  • 17,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 9,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 3,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 3,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, πουλερικά, αρνί και κατσίκι, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, καφέ.
  • 2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
  • 1,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
  • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
O πίνακας της ΕΛΣΤΑΤ με τα δεδομένα για τον πληθωρισμό

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεοδωρικάκος για Πιερία: Απαράδεκτες συμπεριφορές, η ΕΛΑΣ δεν πρέπει να επιτρέψει την επανάληψή τους

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Το χάπι για το βάρος, οι απιστίες και το «την άκουσα» από την επιτυχία

Έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα: Αντί για μασάζ έκαναν ερωτικά ραντεβού

Αλεξανδρούπολη: 29χρονη πέθανε μετά τον ξυλοδαρμό από τον σύζυγό της