ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε καθεστώς προ πανδημίας e-αποδείξεις, τεκμήρια - Καταργούνται εκπτώσεις και απαλλαγές

Σε καθεστώς προ πανδημίας e-αποδείξεις, τεκμήρια - Καταργούνται εκπτώσεις και απαλλαγές

Σε καθεστώς προ πανδημίας επανέρχονται οι ηλεκτρονικές αποδείξεις και τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2022 δεν θα ισχύσουν οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως οι ρυθμίσεις για τα περυσινά εισοδήματα ήταν έκτακτες λόγω της πανδημικής κρίσης, ωστόσο δεν αποκλείουν να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις τον Φεβρουάριο εάν διαπιστωθεί πως οι συναλλαγές στην αγορά εμφανίζουν πρόβλημα.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τα εισοδήματα του 2021 οι φορολογούμενοι θα πρέπει μέσα σε 15 ημέρες να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών. Όσοι δεν καλύψουν το όριο θα πληρώσουν έξτρα φόρο 22% επί του ποσού που λείπει.

Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος που έχει φέτος εισόδημα 20.000 ευρώ και έχει πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών ύψους 5.000 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 25% του ετησίου εισοδήματός του, θα κληθεί το 2022 να πληρώσει επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου 5% του ετησίου εισοδήματός του, δηλαδή 220 ευρώ.

Το ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης και σε περίπτωση κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όταν καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται να μεταφερθεί στον άλλον σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Στις e-αποδείξεις που «μετρούν» για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος περιλαμβάνονται:

 • τρόφιμα, ποτά, καπνός
 • ρούχα, παπούτσια
 • ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές
 • έπιπλα
 • διακοσμητικά είδη, φωτιστικά, χαλιά, κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα
 • οικιακές συσκευές
 • βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης
 • λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και κοινοχρήστων
 • ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα
 • δίδακτρα
 • μαθήματα οδήγησης
 • εισιτήρια τρένου, λεωφορείων, ταξί, αεροπλάνων και πλοίων
 • ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία
 • κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια και οίκοι ευγηρίας

Αντίθετα δεν αναγνωρίζονται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται ότι για τα εισοδήματα του 2020 που δηλώθηκαν φέτος είχε καταργηθεί ο έξτρα φόρος 22% για τους φορολογούμενους ηλικίας άνω των 60 ετών, τους εργαζόμενους που ήταν σε καθεστώς αναστολής, και τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που ανήκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ ή έκλεισαν με κρατική εντολή το 2020.

Τεκμήρια διαβίωσης

Αναφορικά με τα τεκμήρια διαβίωσης δεν θα ισχύσει καμία εξαίρεση ή «ψαλίδισμα» για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα εισοδήματα τους θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια και θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο. Σημειώνεται ότι τα τεκμήρια δεν ίσχυσαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν πληττόμενοι εργαζόμενοι εκμισθωτές ακινήτων, επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εισαγγελική έρευνα για τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα

Καιρός: «Κλείδωσαν» τα χιόνια το Σαββατοκύριακο - Τι καιρό θα κάνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

The Bachelor: Επεισοδιακή αποχώρηση - Πέταξε τα κοσμήματα στον Αλέξη Παππά και έφυγε