ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουκρανία: Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση; Απάντηση Μαραβέγια στο Newsbomb.gr

Ουκρανία: Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση; Απάντηση Μαραβέγια στο Newsbomb.gr
Όταν το πολεμικό κλίμα μεταφέρεται στις αγορές της ενέργειας
AP Photo

«Θα έχει τεράστιες συνέπειες στην οικονομία της Ευρώπης», αναφέρει ο Ναπολέων Μαραβέγιας για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας, μίλησε στο Newsbomb.gr, για τις οικονομικές και ενεργειακές επιπτώσεις που θα έχει στην Ευρώπη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτός από τα τραγικά της αποτελέσματα στα πεδία των μαχών εις βάρος ανύποπτων πολιτών και άμαχου πληθυσμού έχει τεράστιες συνέπειες στην οικονομία της Ευρώπης κατά κύριο λόγο», ανέφερε αρχικά ο κ. Μαραβέγιας.

Ο καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε πως «οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας -φυσικό αέριο και πετρέλαιο- ήδη έχουν εκτιναχθεί σε μεγάλα ύψη. Ακολουθούν και οι αυξήσεις των τιμών στα βασικά είδη διατροφής, καθώς η Ουκρανία είναι πολύ σημαντική χώρα παραγωγής δημητριακών».

Πρόσθεσε ότι «θα δημιουργηθούν ελλείψεις σε παγκόσμια κλίμακα, πράγμα που θα ωθήσει τις τιμές σε μεγάλα ύψη, τόσο στο σιτάρι, στο καλαμπόκι και στα άλλα κτηνοτροφικά φυτά. Αυτή η εξέλιξη θα αυξήσει τις τιμές στο ψωμί, στα ζυμαρικά, στο γάλα και στο κρέας».

Τέλος, σχολίασε τις επιπτώσεις που θα έχει η Ελλάδα και «έδειξε» τον τρόπο για να τις αντιμετωπίσει: «H Ελλάδα θα υποστεί τις συνέπειες και είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει από μόνη της να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Συνεπώς χρειάζεται μια νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, με τη δημιουργία ενός ταμείου που θα βοηθήσει τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες να καλύψουν τις μεγάλες δημόσιες δαπάνες που θα χρειαστούν για να αμβλυνθεί το μεγάλο κόστος για τους πολίτες».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είναι το σύστημα SWIFT που μπορεί να «πληγώσει» τον Πούτιν

Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων μέρος του οπλισμού που είχε στείλει η Δύση

Ουκρανία: Συγκινεί γυναίκα που μαζεύει τα συντρίμμια του σπιτιού της και τραγουδά τον εθνικό ύμνο