ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθοριστική παρέμβαση του Newsbomb.gr για τη φορολόγηση στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Ενέργεια
Έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας
PIXABAY

Η απόφαση του πρωθυπουργού να υπερτονίσει από το βήμα της Βουλής πως οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους κερδών για την άρση αυτής της κατάστασης, έρχεται μετά από μια σειρά δημοσιευμάτων του Newsbomb.gr που κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση.

Πριν από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Newsbomb.gr είχε προϊδεάσει τους αναγνώστες του για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση, αφού ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας είχε αποκαλύψει τις προθέσεις της κυβέρνησης με συνέντευξή του στο Meeting Point και στην Όλγα Τρέμη. Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των κερδών των ενεργειακών εταιρειών ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «πρόκειται για αρμοδιότητα του υπουργείου Ενέργειας», επισήμανε όμως ότι «είναι πρόδηλο ότι όποιος βγάζει υπερκέρδη από την κρίση θα πρέπει να πληρώνει».

Παράλληλα, ο υπουργός επεσήμανε πως γνωρίζει ότι υπάρχουν πάροχοι ενέργειας που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και επισημαίνει ότι η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ έχουν δώσει 1,2 δισ. ευρώ σε βοήθεια προς την ελληνική κοινωνία. Το μεγάλο ζητούμενο είναι το πού θα οδηγηθούν τα έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Διότι οι κυβερνητικές επιλογές για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με επιδοτήσεις, αφενός δεν οδηγούν στην ανάσχεση των πληθωριστικών πιέσεων, αφετέρου επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Πάντως ο πρωθυπουργός ήταν σαφής από την τοποθέτησή του στην Βουλή και έχει δώσει τις σχετικές εντολές προς όλες τις υπηρεσίες. «Θα δρομολογηθεί ο έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας για να διαπιστωθεί πού υπήρχαν υπερκέρδη που οφείλονταν στην συγκυρία της διεθνούς αναταραχής. Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας, έχω δώσει εντολή, θα αναλύσει όλα τα στοιχεία από τον περασμένο Οκτώβριο και θα κινηθούμε με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ. Όπου διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρίες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες. Όπου διαπιστωθούν υπερβάσεις θα επιστραφούν στην κοινωνία. Δεν θα διστάσω να νομοθετήσω έκτακτη εισφορά όπου υπάρχουν τέτοια κέρδη», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δεν έκρυψε πως η παγκόσμια ενεργειακή κρίση απειλεί την ανάπτυξη στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι έχουν μπει ισχυρά θεμέλια. «Η πολιτική οφείλει να δράσει απέναντι στην διεθνή κερδοσκοπία ώστε η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα και οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης», είπε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων τροφοδοσίας φυσικού αερίου, σημειώνοντας πως οι προτάσεις του θα συζητηθούν ξανά στην αυριανή συνεδρίαση των Βρυξελλών. «Απαιτείται ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και να οδηγηθούμε στην πράσινη οικονομία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ως προς τις τιμές φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση μέσω της κοινής αγοράς και της κοινής αποθήκευσης. «Πρέπει να κινηθούμε άμεσα, να μην χαθεί περισσότερος χρόνος, να αντιδράσουμε και απέναντι στον λαϊκισμό που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση», είπε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Σύγκρουση στη Βουλή για την ακρίβεια – Μετωπική Μητσοτάκη με Τσίπρα για τα μέτρα στήριξης