ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτό είναι το νέο σχέδιο μετά τη «φωτιά» στο ηλεκτρικό: Σε ποιους δεν θα κόβεται το ρεύμα

Αυτό είναι το νέο σχέδιο μετά τη «φωτιά» στο ηλεκτρικό: Σε ποιους δεν θα κόβεται το ρεύμα
Η κυβέρνηση εξετάζει νέο σχέδιο μετά τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Η κυβέρνηση εξετάζει νέο σχέδιο μετά τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος

Η χθεσινή εκτίναξη της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας με την μεγαβατώρα να ενισχύεται πάνω από 30% δημιουργεί νέο «πονοκέφαλο» στο κυβερνητικό επιτελείο. ΟΙ συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα της ακρίβειας είναι συνεχείς και όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο πλέγμα παρεμβάσεων το επόμενο διάστημα με το πρώτο να αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται η σκέψη να μην κόβεται το ρεύμα στους οικονομικά ασθενέστερους όπως χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους κτλ. αλλά και σε όσους πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης πλήρωναν μικρούς λογαριασμούς και τώρα έχουν έρθει αντιμέτωποι με υπέρογκα ποσά.

Την ίδια στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιδοτεί η πολιτεία τους λογαριασμούς των πολύ ευάλωτων πολιτών, κάτι, όμως, που θα περιορίσει την περίμετρο των δικαιούχων. Γι’ αυτό το λόγο φαίνεται να προκρίνεται η πρώτη επιλογή που θα αφορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή – εφόσον προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο - δεν θα κόβεται το ρεύμα και το φυσικό αέριο σε μικρές επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να δουλέψουν λογω του αυξημένου ενεργειακού κόστους και έτσι θα υποχρεωθούν να βάλουν λουκέτο.

Πάντως χθες, Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες.

Αναφορικά με τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη – άλευρα, ζάχαρη, κρέας και ηλιέλαιο – ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» η απόφαση με την κυβέρνηση να αναμένει πώς θα κινηθούν οι τιμές το προσεχές διάστημα για να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%

Διαβάστε επίσης:

Οικονόμου στο Newsbomb.gr: Ανοιχτό να παραταθεί Μάιο-Ιούνιο η επιδότηση σε ρεύμα και φυσικό αέριο