ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονόμου στο Newsbomb.gr: Ανοιχτό να παραταθεί Μάιο-Ιούνιο η επιδότηση σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Οικονόμου στο Newsbomb.gr: Ανοιχτό να παραταθεί Μάιο-Ιούνιο η επιδότηση σε ρεύμα και φυσικό αέριο
Ο Γιάννης Οικονόμου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο η επιδότηση για το ρεύμα και το φυσικό αέριο
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ο Γιάννης Οικονόμου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο η επιδότηση για το ρεύμα και το φυσικό αέριο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επέκταση της επιδότησης για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Newsbomb.gr κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός εξακολουθούμε να έχουμε εφεδρείες, θα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας κυρίως των ευάλωτων για όσο χρειαστεί εξαντλώντας κάθε εργαλείο και κάθε διαθέσιμο ευρώ για όσο διαρκεί η κρίση» είπε αρχικά ο Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε:

«Συγκεκριμένα μέτρα αφού μετριούνται θα ανακοινώνονται από τον πρωθυπουργό και θα εφαρμόζονται και θα υλοποιούνται για να τα βλέπει ο κόσμος».

Σε άλλη ερώτηση, δε, ο Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων θα ανοίξει στο τέλος αυτής ή τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Όπως έγραφε νωρίτερα το Newsbomb.gr το οικονομικό επιτελείο καταθέτει εντός της εβδομάδας συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων που ανέρχονται σε 40 δισ. ευρώ, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες δαπάνες για τα μέτρα που ήδη έχουν αποφασισθεί αλλά και εκείνα που θα υλοποιηθούν το επόμενα διάστημα.

Στην κυβέρνηση θέλουν να υπάρχουν δημοσιονομικές εφεδρείες, καθώς το περιβάλλον είναι αυξημένης μεταβλητότητας και είναι πιθανόν να προκύψουν νέες ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Από τα 2 δισ. ευρώ, ένα μέρος θα καλύψει τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 200 ευρώ σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θα τροφοδοτήσει την παράταση του προγράμματος Συν-Εργασία για ακόμη δύο μήνες, τον Απρίλιο και για τον Μάιο, ενώ θα διατεθούν και για καινούριες παρεμβάσεις, όπως αυτές για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα πλέγμα μέτρων που θα αφορά τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας, αλλά και της στήριξης των παραγωγών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις ανατιμήσεις.

Σε ό,τι αφορά στις καλλιέργειες, εξετάζεται η κάρτα αγρότη που θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για αγορά λιπασμάτων έναντι συγκεκριμένου ποσού, χωρίς συμψηφισμό, με πιθανές φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Επίσης στο τραπέζι βρίσκεται η διατήρηση μέχρι το τέλος του έτους του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές, με κόστος 250 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης και για τον μήνα Μάιο.

Εν τω μεταξύ τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται οι αποφάσεις για μείωση του ΦΠΑ που επιβαρύνει τις τιμές στα άλευρα, στο ηλιέλαιο, στη ζάχαρη και πιθανώς και στο ψωμί. Σε μια προσπάθεια συγκράτησης της ανοδικής τροχιάς στην οποία ευρίσκονται τα αυξημένα λιανικά κόστη.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την εισαγωγή ενός ενδιάμεσου συντελεστή, είτε στο 10%, είτε στο 11%, στον οποίο θα μπορούσαν να υπαχθούν προϊόντα που συνδέονται με την κατηγορία των δημητριακών. Τέτοια είναι τα άλευρα και τα συναφή με αυτά προϊόντα και τα ζυμαρικά οι τιμές των οποίων έχουν πάρει την ανιούσα.

Διαβάστε επίσης:

Το στοίχημα των μέτρων στήριξης, η διάρκεια της κρίσης και οι εφεδρείες