ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πού θα κατευθυνθούν τα 2 δισ. του συμπληρωματικού προϋπολογισμού - Έρχονται νέα μέτρα στήριξης

Πού θα κατευθυνθούν τα 2 δισ. του συμπληρωματικού προϋπολογισμού - Έρχονται νέα μέτρα στήριξης
Pixabay

Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει γαι την ελληνική οικονομία, οδηγούν το οικονομικό επιτελείο στο να ξαναγράψουν τον προϋπολογισμό για νέα μέτρα 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η έκρηξη του πληθωρισμού έχουν ανατρέψει όλες τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ ταυτόχρονα έχει περιοριστεί σημαντικά ο δημοσιονομικός χώρος που είχε η κυβέρνηση για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες το οικονομικό επιτελείο καταθέτει εντός της εβδομάδας συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων που ανέρχονται σε 40 δισ. ευρώ, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες δαπάνες για τα μέτρα που ήδη έχουν αποφασισθεί αλλά και εκείνα που θα υλοποιηθούν το επόμενα διάστημα.

Στην κυβέρνηση θέλουν να υπάρχουν δημοσιονομικές εφεδρείες, καθώς το περιβάλλον είναι αυξημένης μεταβλητότητας και είναι πιθανόν να προκύψουν νέες ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Από τα 2 δισ. ευρώ, ένα μέρος θα καλύψει τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 200 ευρώ σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θα τροφοδοτήσει την παράταση του προγράμματος Συν-Εργασία για ακόμη δύο μήνες, τον Απρίλιο και για τον Μάιο, ενώ θα διατεθούν και για καινούριες παρεμβάσεις, όπως αυτές για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα πλέγμα μέτρων που θα αφορά τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας, αλλά και της στήριξης των παραγωγών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις ανατιμήσεις.

Σε ότι αφορά στις καλλιέργειες, εξετάζεται η κάρτα αγρότη που θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για αγορά λιπασμάτων έναντι συγκεκριμένου ποσού, χωρίς συμψηφισμό, με πιθανές φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Επίσης στο τραπέζι βρίσκεται η διατήρηση μέχρι το τέλος του έτους του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές, με κόστος 250 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης και για τον μήνα Μάιο.

Εν τω μεταξύ τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται οι αποφάσεις για μείωση του ΦΠΑ που επιβαρύνει τις τιμές στα άλευρα, στο ηλιέλαιο, στη ζάχαρη και πιθανώς και στο ψωμί. Σε μια προσπάθεια συγκράτησης της ανοδικής τροχιάς στην οποία ευρίσκονται τα αυξημένα λιανικά κόστη.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την εισαγωγή ενός ενδιάμεσου συντελεστή, είτε στο 10%, είτε στο 11%, στον οποίο θα μπορούσαν να υπαχθούν προϊόντα που συνδέονται με την κατηγορία των δημητριακών. Τέτοια είναι τα άλευρα και τα συναφή με αυτά προϊόντα και τα ζυμαρικά οι τιμές των οποίων έχουν πάρει την ανιούσα.

Διαβάστε επίσης:

Το στοίχημα των μέτρων στήριξης, η διάρκεια της κρίσης και οι εφεδρείες