ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Το στοίχημα των μέτρων στήριξης, η διάρκεια της κρίσης και οι εφεδρείες

Το στοίχημα των μέτρων στήριξης, η διάρκεια της κρίσης και οι εφεδρείες
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μέσα στον Απρίλιο θα παιχθούν πολλά σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και - κυρίως - ως προς την αντοχή νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στο «τσουνάμι» ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Ο Απρίλιος θα υπάρξει και το crash test για τις επιλογές της κυβέρνησης, η οποία θα δει στο πεδίο την απόδοση των μέτρων που έχει ήδη αποφασίσει και θα υλοποιηθούν μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Συγκεκριμένα το επίδομα των 200 ευρώ στους ευάλωτους - οικονομικά - πολίτες, η αυξημένη επιδότηση τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η επιδότηση στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης και τέλος η ανακοίνωση για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού είναι τα μέτρα που θα υλοποιηθούν μέσα στις επόμενες 25 ημέρες. Στο τέλος αυτού του μικρού χρονικού διαστήματος, το οικονομικό επιτελείο θα σταθμίσει δυο παράγοντες: Την απόδοση των μέτρων και το βάθος της κρίσης που εξακολουθεί να προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Από τα συμπεράσματα αυτής της διπλής ανάλυσης θα εξαρτηθεί το εάν θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης ή το εάν θα ακολουθηθεί μια στάση αναμονής εν όψει της στήριξης από τον τουρισμό.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης όταν μιλούν για νέα μέτρα εννοούν κατ’ αρχάς το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε βασικά είδη όπως είναι το γάλα, το ψωμί και το κρέας. Στη φαρέτρα του οικονομικού επιτελείου είναι επίσης η δεύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που επιτυγχάνει ένα διπλό θετικό αποτέλεσμα καθώς ενισχύει εργοδότες και εργαζόμενους.

Όπως σημείωσε πρόσφατα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί εάν προηγουμένως δεν έχει αποτυπωθεί η απόδοση των ήδη ψηφισμένων μέτρων στήριξης. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος είπε, όμως, ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές στο τραπέζι εφόσον κριθεί απαραίτητο και η πίεση ενταθεί.

Μέχρι τότε για την κυβέρνηση υπάρχει και το θέμα της αντιμετώπισης του εμπάργκο που πιθανόν να επιβάλει η Ρωσία στη Δύση και στο σιτάρι. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκινά ήδη ελέγχους για την καταγραφή των αποθεμάτων που υπάρχουν στη χώρα μας, ενώ ήδη ανοίγουν για την Ελλάδα και άλλες αγορές, όπως είναι αυτή της Λατινικής Αμερικής.

Σε κάθε περίπτωση, και στα δυο μείζονα ζητήματα, απαντήσεις θα υπάρξουν μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες και ο Απρίλιος προβλέπεται πυκνός σε εξελίξεις, ανάλογα πάντα και με την πορεία της πολεμικής σύγκρουσης που είναι σε εξέλιξη αλλά και του δεύτερου πολέμου - ενεργειακού αυτή την φορά - που έχει κηρύξει η Ρωσία στη Δύση.