ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη: Μισή τιμή από το αέριο – Μόνη λύση οι ΑΠΕ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη: Μισή τιμή από το αέριο – Μόνη λύση οι ΑΠΕ
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η χώρα προχωρά σε προσαρμογή του ενεργειακού της πλάνου.
INTIME

Αλλαγή πορείας στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης με παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων προανήγγειλε από την Κοζάνη ο Πρωθυπουργός - Τι σημαίνει αυτό για την ενεργειακή πορεία της χώρας μας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία - Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στα νοικοκυριά - Ειδικοί επιστήμονες και συνδικαλιστές αναφέρουν στο Newsbomb.gr την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης στη παρούσα φάση αλλά και την σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το μέλλον   

Την παράταση μέχρι το 2028 της λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με αύξηση της εξόρυσης του λιγνίτη κατά 50%, προανήγγειλε από την Κοζάνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 204,3 MW των ΕΛΠΕ.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα προχωρά σε προσαρμογή του ενεργειακού της πλάνου και στο πλαίσιο αυτό θα αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη ως προσωρινό μέτρο ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο λόγω της τρέχουσας συγκυρίας, χωρίς οι όποιες προσαρμογές να μεταβάλλουν τους φιλόδοξους στόχους της μείωσης των εκπομπών κατά 50% έως το 2030.

Φθηνότερος σήμερα ο λιγνίτης

Για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι αποφάσεις αυτές, στις τσέπες των καταναλωτών, τα νοικοκυριά αλλά και την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας, μίλησε στο Newsbomb.gr, o κ. Χάρης Δούκας, αναπληρωτής καθηγητής ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «στην παρούσα συγκυρία με τον πόλεμο σε πλήρη εξέλιξη, το να καις φυσικό αέριο είναι πολύ πιο ακριβό από το να καις λιγνίτη ενώ πριν τον πόλεμο αυτό δεν συνέβαινε. Στη παρούσα συγκυρία η χρήση του λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή ρίχνει σε σημαντικό βαθμό το κόστος και τις τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά για ρεύμα στα σπίτια μας.

Επιπλέον, ο λιγνίτης είναι και εγχώριο προϊόν και άρα μπορούμε να μην είμαστε τρωτοί σε σπεκουλάρισμα και γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται και δημιουργούν τρομακτικά σκαμπανεβάσματα στις τιμές φυσικού αερίου όπως συμβαίνει αυτό το διάστημα.

Ωστόσο χρειάζεται αρκετός χρόνος για να έχουμε αυτή την μεγάλη παραγωγή λιγνίτη αφού λόγω του προγράμματος απολιγνιτοποίησης που εφαρμόζαμε είχε σταματήσει η προσπάθεια να πηγαίνουμε σε νέα λιγνιτικά πεδία ενώ τα υπάρχοντα ήταν παρατημένα. Άρα χρειάζεται χρόνος και χρήμα».

Και πρόσθεσε: «στην παρούσα φάση πάντως ο λιγνίτης με βάση της τελευταίες τιμές είναι περίπου στο μισό από αυτό του φυσικού αερίου. Παρόλα αυτά, να σημειώσουμε ότι το λάθος είναι πως αντικαθιστούσαμε τον λιγνίτη με φυσικό αέριο. Η πιο φθηνή μορφή ενέργειας είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Άρα σε αυτόν το δρόμο πρέπει να κινηθούμε. Η ενέργεια που παράγετε από ηλιακά και φωτοβολταϊκά συστήματα είναι πολύ πιο φθηνή από τα ορυκτά καύσιμα».

Μόνη επιλογή οι ΑΠΕ

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της κα. Φοίβη Κουντούρη, καθηγήτριας Οικονομικής Ενέργειας στην ΑΣΟΕΕ στο Newsbomb.gr η οποία μας δήλωσε: «οι πολύ βραχυχρόνιες αντιδράσεις για να καλύψουν τη ζήτηση και την πολύ μεγάλη έλλειψη που υπάρχει είναι αποδεκτές. Ο στόχος όμως είναι ο μακροπρόθεσμος. Αυτός που εστιάζει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μακριά από τον λιγνίτη και το φυσικό αέριο. Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε κάποια άλλη επιλογή, μέχρι να επιταχυνθούν ο επενδύσει σε ΑΠΕ. Όμως ένας άνθρωπος που έχει μια χώρα στα χέρια του θα πρέπει να δει και τι θα γίνει όταν έχει έλλειψη προσφοράς ενέργειας. Δεν μπορείς να αφήσεις τον κόσμο χωρίς ενέργεια. Ο στόχος όμως είναι να έχουμε ΑΠΕ που είναι φθηνότερες, φιλικές για το περιβάλλον και τις παράγουμε εμείς, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα εξαρτόμαστε από κάποιον δύσκολο ή γεωπολιτικά μη σταθερό γείτονα».

«Η αξιοπιστία του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας δεν είναι και η καλύτερη»

Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης σχολίασε τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, αναφέροντας στο Newsbomb.gr: «καταρχήν θα πρέπει να δούμε αν ισχύουν αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός, γιατί η αξιοπιστία του σε θέματα ενέργειας δεν είναι και η καλύτερη. Χθες έλεγε ότι οι λιγνίτες είναι ακριβοί και δεν συμφέρει να μπούνε και σήμερα ότι πρέπει να αυξηθεί η λιγνιτική παραγωγή και μάλιστα σε ποσοστά του 50%. Αυτό προφανώς και είναι μια θέση την οποία εμείς την υποστηρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό. Έχουμε αποδείξει με βάση το ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας ότι η συμμετοχή του λιγνίτη μειώνει την τιμή στη χονδρική.

Καλωσορίζουμε λοιπόν την πρόταση αυτή, αρκεί να είναι πραγματική και δεν είναι λόγια που αφορούν την εκλογική πελατεία, στην Κοζάνη. Άλλωστε λιγότερο από ένα μήνα πριν, ο κ. Σκρέκας μιλούσε για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ ενώ ο κ. Γιώργος Στάσσης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, ανακοίνωσε πριν από τρεις εβδομάδες ότι η Πτολεμαΐδα 5 θα μετατραπεί σε φυσικό αέριο το 2025. Τώρα ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα δουλεύει έως το 2028. Μακάρι! Ο χρόνος που θα αποδειχθεί αν είναι αλήθεια ή όχι δεν αφορά άλλωστε τη σημερινή κυβέρνηση».

Διαβάστε επίσης;

Αυξάνεται η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη

Σχετικές ειδήσεις