ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός για τα έσοδα

Συναγερμός για τα έσοδα

Ο συναγερμός έχει χτυπήσει προ πολλού, απλώς, τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα καταδεικνύουν με όσο το δυνατόν πιο αποκαλυπτικό τρόπο το οριακό της κατάστασης.

Tα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο των εσόδων είναι αυτή τη στιγμή τα πιο ενδεικτικά της γενικότερης χαλάρωσης που έχει αρχίσει να κυριαρχεί και πάλι στη χώρα εν μέσω – υποτίθεται – της εφαρμογής ενός σκληρού προγράμματος λιτότητας.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις ανεβάζουν την υστέρηση των εσόδων σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται το πρώτο εξάμηνο να κλείσει ακόμα χειρότερα, αφού ως γνωστόν μεσολαβεί η σύντομη, έστω, προεκλογική περίοδος, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για τα ελληνικά δεδομένα.

Ήδη, στη σύνοδο του ΔΝΤ της περασμένης εβδομάδας στην Ουάσιγκτον, οι παραινέσεις που έγιναν στον υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη ήταν προς την κατεύθυνση της αναγκαιότητας της βελτίωσης των συνθηκών στη συλλογή των φόρων, για να αποφύγει η χώρα τις περαιτέρω δραματικές περικοπές.

Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους τόσο στο Ταμείο όσο και στις Βρυξέλλες είναι συντριπτικά. Από το 2008 έως το 2011 η υποχώρηση των εσόδων πήρε δραματικές διαστάσεις, καθώς υποχώρησε από τα επίπεδα των περίπου 95 δις ευρώ σε αυτά των 88 δις ευρώ!

Δηλαδή, προκύπτει μια υστέρηση της τάξης των 7 δις ευρώ κατά τη διάρκεια μιας τριετίας που υποτίθεται ότι ελήφθησαν και νέα μέτρα για την τόνωση της είσπραξης των εσόδων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το αποτέλεσμα όμως ήταν απογοητευτικό. Όπως απογοητευτικά φαίνεται να πηγαίνει κι αυτή η χρονιά, που ούτως ή άλλως ξεκίνησε διστακτικά, αλλά εξελίσσεται σε ακόμα χειρότερη τώρα τελευταία.