ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτά τα ποσά θα λάβουν οι δικαιούχοι της επιστροφής χρημάτων - Παραδείγματα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτά τα ποσά θα λάβουν οι δικαιούχοι της επιστροφής χρημάτων - Παραδείγματα
«Κλειδί» για τον αριθμό των δικαιούχων είναι το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος για το 2020
Pixabay

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ανάσα αναμένεται να πάρουν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, εντός του Ιουνίου

Επιστροφές που μπορεί να φτάσουν έως και τα 600 ευρώ θα δουν μέσα στον Ιούνιο δεκάδες χιλιάδες πολίτες που είδαν αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος τους τελευταίους μήνες.

Το μέτρο της κυβέρνησης απευθύνεται σε 4,5 εκατ. μετρητές, δηλαδή κατοικίες, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι σημαντικές επιβαρύνσεις είχαν περίπου 1,3 εκατ.και «κλειδί» αποτελεί το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος για το 2020 καθώς επίσης και οι συνολικές επιβαρύνσεις από τους λογαριασμούς του ρεύματος στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία το μέτρο του οικογενειακού εισοδήματος, εισόδημα έως 45.000 ευρώ, καλύπτει το 95% των φορολογουμένων.

Με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση καλύπτει αναδρομικά το 60% της αύξησης πάνω από τις 300 κιλοβατώρες (οι οποίες ήδη έχουν καλυφθεί με τις προηγούμενες επιδοτήσεις).

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όσοι καταναλωτές έχουν δει αυξήσεις στους λογαριασμούς των μηνών Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο 2022 που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 30 ευρώ. Η επιδότηση ξεκινάει από 18 ευρώ και φθάνει έως τα 600 ευρώ.

Η επιδότηση αυτή δίνεται σε όσους έχουν εισόδημα έως 45.000 ευρώ και αφορά λογαριασμούς πρώτης κατοικίας.

Για παράδειγμα:

- Αν η επιβάρυνση είναι 15 ευρώ δεν θα δοθεί επιδότηση επειδή το ποσόν είναι πολύ μικρό (κάτω από τα 30 ευρώ επιβάρυνση)

- Αν η επιβάρυνση είναι 20 ευρώ δεν θα δοθεί επιδότηση επειδή το ποσόν είναι πολύ μικρό (κάτω από τα 30 ευρώ επιβάρυνση)

- Αν η επιβάρυνση είναι 30 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 18 ευρώ

- Αν η επιβάρυνση είναι 50 ευρώ, η επιστροφή του 60% είναι 30 ευρώ

- Αν η επιβάρυνση είναι 100 εύρω η επιστροφή του 60% θα είναι 60 ευρώ

- Αν η επιβάρυνση είναι 300 ευρώ η επιστροφή 60% θα είναι 180 ευρώ

- Αν η επιβάρυνση είναι 600 ευρώ η επιστροφή 60% θα είναι 360 ευρώ

- Αν η επιβάρυνση είναι 1000 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 600 ευρώ

- Αν η επιβάρυνση είναι 1200 ευρώ η επιστροφή θα είναι πάλι 600 ευρώ, αφού (τα 600 ευρώ) είναι το ανώτατο όριο της επιδότησης.

- Αν η επιβάρυνση είναι 1500 ευρώ η επιστροφή θα είναι πάλι το ανώτατο όριο των 600 ευρώ.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπαίνοντας στην πλατφόρμα, θα πρέπει να πιστοποιήσουν ή και να διορθώσουν τα στοιχεία για την κατοικία τους, δηλαδή τον αριθμό της παροχής και βέβαια να δηλώσουν, εάν δεν είναι περασμένος στο σύστημα της ΑΑΔΕ, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Εν συνεχεία και αφού υποβληθεί η αίτηση, η ΑΑΔΕ θα τρέξει ένα πρόγραμμα για τον υπολογισμό του ποσού που δικαιούται ο καθένας με την άντληση στοιχείων από τους παρόχους. Συγκεκριμένα, οι πάροχοι θα αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ, το σύνολο των ποσών που αναγράφονται στους λογαριασμούς, που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, από την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Από το συνολικό ποσό θα αφαιρείται η επιδότηση που έχει δοθεί από το κράτος, καθώς και η πιθανή επιδότηση που έχει δοθεί από τον πάροχο.

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτά τα ποσά θα λάβουν οι δικαιούχοι της επιστροφής χρημάτων - Παραδείγματα

Σταϊκούρας για επιδότηση ρεύματος: Τον Ιούνιο οι πληρωμές - Αφορά το 95% των νοικοκυριών

Βήμα προς βήμα η διαδικασία για την επιστροφή των πρόσθετων χρεώσεων ρεύματος