ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Από τον Ιούλιο η καταβολή - Εξόφληση σε 96 δόσεις

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Από τον Ιούλιο η καταβολή - Εξόφληση σε 96 δόσεις
Αλλαγές στη διαδικασία αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Αλλαγές στη διαδικασία αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Από τον Ιούλιο, αντί για τον Μάιο, θα ξεκινήσει η επιστροφή μέρους των ενισχύσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ η εξόφληση θα γίνει σε 96 και όχι σε 90 δόσεις όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας την Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων.

Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι από τις ενισχύσεις ύψους 8,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής το διάστημα Απριλίου 2020 - Ιουνίου 2021 έχουν ήδη "κουρευτεί" τα 6 δισ. ευρώ και πλέον οι ενισχυόμενοι θα πρέπει να επιστρέψουν 2,3 δισ. ευρώ.

Τόνισε όμως ότι τα χρήματα αυτά θα αποπληρωθούν σταδιακά από τον ερχόμενο Ιούλιο και οι δόσεις για την εξόφλησή τους θα είναι 96, αντί για 90 που είχε θεσμοθετηθεί.

Ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών θα υλοποιήσει άμεσα την εξαγγελία του για την παράταση μέχρι και το τέλος του χρόνου των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, θέατρα και κινηματογράφους.

Μάλιστα είπε ότι και οι δύο νέες διευκολύνσεις που γίνονται λόγω της κρίσης του υψηλού πληθωρισμού θα θεσμοθετηθούν με υπουργικές αποφάσεις που θα δημοσιοποιηθούν μέχρι και το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο ισχύει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022 αλλά στην κυβέρνηση κρίθηκε ότι είναι απαραίτητο ο μειωμένος ΦΠΑ 13% να παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να στηριχτούν οι τρεις αυτοί κλάδοι.

Σημειώνεται ότι έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ ισχύει στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Εστίαση. Στον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
  • Τουριστικό πακέτο. Στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή µε το σύστημα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%).
  • Μεταφορές. Στα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και στις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
  • Πολιτισμός. Στα εισιτήρια του κινηματογράφου επιβαρύνονται με μειωμένο συντελεστή.