Ακριβότερη κατά 40 λεπτά η βενζίνη στην Ελλάδα σε σχέση με τη Γερμανία – Καταλυτικοί οι φόροι

Αθανάσιος Κουκάκης

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Γερμανία είναι στα 42.900 ευρώ και στην Ελλάδα στα 17.100 ευρώ
AP

Ακριβότερη κατά 40 λεπτά το λίτρο πωλείται η βενζίνη στην Ελλάδα σε σχέση με τη Γερμανία, μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μειώσει τη φορολογία στα καύσιμα από την 1η Ιουνίου 2022.

Η πραγματικότητα αυτή είναι επίπονη, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Γερμανία είναι στα 42.900 ευρώ και στην Ελλάδα στα 17.100 ευρώ. Ωστόσο, η Γερμανία είχε και έχει τα δημοσιονομικά περιθώρια για να περιορίσει τη φορολογία (σ.σ. κάτι που έκανε προσωρινά για τους θερινούς μήνες), ενώ η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως μια μείωση των φόρων στα καύσιμα – έστω και προσωρινά- θα αποδυναμώσει τον προϋπολογισμό.

Πάντως, η σύγκριση των μέσων τιμών των καυσίμων για τις εβδομάδες πριν και μετά τη μείωση των φόρων στη Γερμανία είναι αποκαλυπτική. Απογοητευτική είναι η εξέλιξη των τιμών της απλής αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα, καθώς στο διάστημα 23 Μαΐου – 13 Μαΐου έχουν ανατιμηθεί κατά 6,6%.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

  • Στις 13 Ιουνίου η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα ήταν στα 2,41 ευρώ το λίτρο και στην Γερμανία η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης ήταν στα 2 ευρώ ανά λίτρο.
  • Στις 6 Ιουνίου η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα ήταν στα 2,35 ευρώ το λίτρο και στην Γερμανία η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης ήταν στα 1,99 ευρώ ανά λίτρο.
  • Στις 30 Μάιου 2022, δηλαδή πριν τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα ήταν στα 2,27 ευρώ το λίτρο και στην Γερμανία η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης ήταν στα 2,193 ευρώ ανά λίτρο.
  • Στις 23 Μάιου 2022, δηλαδή ξανά πριν τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα ήταν στα 2,26 ευρώ το λίτρο και στην Γερμανία η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης ήταν στα 2,154 ευρώ ανά λίτρο.
ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved