ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι πότε φτάνουν τα… λεφτά μας

Μέχρι πότε φτάνουν τα… λεφτά μας

Ένα από τα πλέον κρίσιμα ερωτήματα της επόμενης μέρας των εκλογών και των γνωστών αποτελεσμάτων τους, έχει να κάνει με τα ρευστά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να καλύπτει τις υποχρεώσεις του, ενόσω η ρευστότητα διαρκεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων του οικονομικού επιτελείου της απερχόμενης υπηρεσιακής κυβέρνησης, αυτή τη στιγμή στα κρατικά ταμεία υπάρχουν περί τα 2,5 με 2,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα αξιοποιηθούν καταλλήλως.

Σημειωτέον ότι στο ποσό αυτό δεν συνυπολογίζεται η επόμενη δόση της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας, η οποία συμπίπτει να είναι και η τελευταία του προηγούμενου προγράμματος.

Όπερ σημαίνει ότι τυπικά και τεχνικά δεν υφίσταται ζήτημα ως προς την εκταμίευση της, η οποία αρμοδίως θεωρείται σχεδόν δεδομένη.

Κατά συνέπεια το δημόσιο ταμείο έχει την πολυτέλεια, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία –οικονομικά και πολιτικά– να διαθέτει προς άμεση αξιοποίηση, ένα ποσό το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τα 3 δισ. ευρώ, τα οποία στην πορεία θα αποδειχθούν υπέρ πολύτιμα στην προσπάθεια που θα καταβληθεί να ξεπερασθεί και αυτός ο σκόπελος, με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν βεβαίως ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα λεφτά αυτά, προέρχονται κυρίως από τη …στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το ελληνικό δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα.

Γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να έχει στερέψει από ρευστότητα η αγορά εδώ και 20 μήνες, περίπου. Ωστόσο, αυτή η τακτική, στην παρούσα συγκυρία μπορεί και να αποδειχθεί σωτήρια, γιατί διασφαλίζει κάλυψη στις υποχρεώσεις του δημοσίου, έως τέλη Ιουλίου.

Μέχρι τότε εκτιμάται ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα έχει βρεθεί μια λύση σε πολιτικό επίπεδο.