ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναπτυξιακός νόμος: Επιδοτήσεις και φορολογικές απαλλαγές 150 εκατ. ευρώ σε μεταποίηση - logistics

Αναπτυξιακός νόμος: Επιδοτήσεις και φορολογικές απαλλαγές 150 εκατ. ευρώ σε μεταποίηση - logistics
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Επιδοτήσεις και φορολογικές απαλλαγές συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι επιχειρήσεις τα επενδυτικά σχέδια των οποίων θα υπαχθούν στο καθεστώς ενισχύσεων «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα» του αναπτυξιακού νόμου.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, το συνολικό ποσό της φορολογικής απαλλαγής για το καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα» καθορίσθηκε στα 75 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης καθορίσθηκε στα 75 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά των επιχορηγήσεων, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης για τα επενδυτικά σχέδια της παρούσας απόφασης καλύπτονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων, στον οποίο εγγράφεται η δαπάνη των 75 εκατ. ευρώ, και δύναται να προέλθουν από εθνικούς πόρους ή τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, για το 2022 δεν θα προκύψει δαπάνη σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και απώλεια φορολογικών εσόδων, για το 2023 θα προκύψει δαπάνη 20 εκατ. ευρώ σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων και δεν θα προκύψει απώλεια φορολογικών εσόδων, ενώ για τα έτη 2024, 2025, 2026 θα προκύψει δαπάνη 55 εκατ. ευρώ σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων και απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Για τα έτη 2027 έως 2040 θα προκύψει απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 30 εκατ. ευρώ.