ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέη στον ΕΦΚΑ: Έρχεται παραγραφή στη δεκαετία – Ποιο θα είναι το «κλειδί»

Χρέη στον ΕΦΚΑ: Έρχεται παραγραφή στη δεκαετία – Ποιο θα είναι το «κλειδί»
ΕΦΚΑ: Αλλάζουν οι ρύθμισεις για την παραγραφή των χρεών
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

ΕΦΚΑ: Αλλάζουν οι ρύθμισεις για την παραγραφή των χρεών

Στη ρύθμιση που αναμένεται να έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή και θα αφορά την μείωση στο μισό των ετών μετά τα οποία παραγράφονται τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης το πρωί της Παρασκευής (12/08).

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ οι παραγραφές των οφειλών θα «κατέβουν» στα 10 από τα 20 χρόνια που ισχύει σήμερα.

Ωστόσο, όπως, διευκρίνισε η παραγραφή των χρεών θα αφορά αυτές για τις οποίες δεν έχει ξεκινήσει η αναζήτηση τους μέσα σε μια δεκαετία από τον ΕΦΚΑ. «Όσες έχουν αναζητηθεί δεν παραγράφονται» ξεκαθάρισε ο Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας ότι εάν παραγράφονταν και οφειλές που έχουν αναζητηθεί υπάρχει ο ηθικός κίνδυνος να μην πληρώνει κανένας και θα κατέρρεε το ασφαλιστικό σύστημα.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρξει και εναρμόνιση του τρόπου αποπληρωμή των χρεών σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ με την πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών από 12 δόσεις που είναι σήμερα να διαμορφώνεται σε 24, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάνει και τις 48.

Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις εκκρεμείς συντάξεις εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των εκκρεμοτήτων του 2019. Όπως είπε για το 2020 έχει μείνει μόνο ένα 2,5% εκκρεμοτήτων και για το 2022 το 75% έχει ήδη πάρει σύνταξη, το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει στο δημόσιο όπου υπάρχει καθυστέρηση.

Όσον αφορά, τέλος, τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023, η οποία δεν αποκλείεται να φέρει στα επίπεδα των 751 ευρώ τον κατώτατο μισθό, είπε ότι είναι πιθανό να συμβεί την Πρωτομαγιά.

Σχετικές ειδήσεις