ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Επιταχύνεται λόγω ακρίβειας η αύξηση στα 751 ευρώ

Κατώτατος μισθός: Επιταχύνεται λόγω ακρίβειας η αύξηση στα 751 ευρώ
H συνεχιζόμενη ακρίβεια φέρνει πιο σύντομα την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

H συνεχιζόμενη ακρίβεια φέρνει πιο σύντομα την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Στα επίπεδα του 2012 αναμένεται να επιστρέψει μέσα στο 2023 και νωρίτερα του αναμενομένου ο κατώτατος μισθός καθώς η ακρίβεια εξελίσσεται σε «καταλύτη» των σχετικών εξελίξεων.

Αυτό, δηλαδή, που εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο είναι να ολοκληρωθεί ακόμα και μέχρι τον Μάρτιο η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, τα επίπεδα, δηλαδή, στα οποία βρισκόταν μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2012 όταν και αποφασίστηκε το μεγάλο «ψαλίδι» που τον έφερε, τότε, στα 586 ευρώ.

Το σήμα για την επιτάχυνση της διαδικασίας νέας – και τρίτης μέσα σε λίγους μήνες – αύξησης του κατώτατου μισθού – είχε δώσει από τις αρχές Ιουλίου και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, την ανακοίνωση για την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού και την επιστροφή του στα 751 ευρώ να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2022 ο κατώτατος μισθός ανέβηκε στα 663 ευρώ με την πρώτη αύξηση του 2%, ενώ τον Μάιο η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη (στο 7,5%) οδηγώντας τον κατώτατο μισθό στα 713 ευρώ.

Να σημειωθεί πως ο νέος κατώτατος μισθός των 713 ευρώ που ισχύει από την 1η Μαΐου αγγίζει 1στους 4 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή αφορά 650.000 - 700.000 εργαζομένους που απασχολούνται με πλήρη ή μερική απασχόληση. Η αύξηση ανέρχεται σε 7,5% ή 50 ευρώ μεικτά τον μήνα, με αποτέλεσμα ο μισθός να διαμορφώνεται σε 713 ευρώ μηνιαίως, ενώ το ημερομίσθιο να έχει αυξηθεί σε 31,85 ευρώ.

Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο, το ετήσιο όφελος για τους εργαζομένους από την αύξηση ισούται με έναν επιπλέον μισθό (50 ευρώ η μηνιαία αύξηση επί 14 μισθούς=700 ευρώ). Οι μηνιαίες αποδοχές, αν συνυπολογισθεί η καταβολή 14 μισθών τον χρόνο, διαμορφώνονται σε 831,8 ευρώ.

Ο νέος κατώτατος μισθός συμπαρασύρει σε ανοδική πορεία και τους υψηλότερους μισθούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται κατά 0,44 της ποσοστιαίας μονάδας.

Σχετικές ειδήσεις