«Λεφτά υπάρχουν», τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο

Newsbomb

Επισήμως, εντολή δεν υπάρχει.

Ωστόσο, ατύπως, η πολιτική που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής από το υπουργείο Οικονομικών και μέχρι η χώρα να βγει από την ατραπό στην οποία έχει μπει και να αποκτήσει κυβέρνηση, θα είναι αυτή της πληρωμής μόνο των βασικών υποχρεώσεων του κράτους και τίποτα περισσότερο.

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι λεφτά θα δίνονται για να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, οπωσδήποτε, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η χώρα κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι προχωρά σε στάση πληρωμών, αλλά θα διακοπούν όλες σχεδόν οι υπόλοιπες δαπάνες.

Για παράδειγμα, οι έχοντες λαμβάνειν επιστροφή φόρου ή επιστροφή ΦΠΑ ή οτιδήποτε άλλο από το δημόσιο για το προσεχές δίμηνο – τρίμηνο, αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνουν θα είναι υπομονή.

Προτεραιότητα έχουν μόνο οι ανελαστικές υποχρεώσεις.

Υπολογίζεται ότι το ελληνικό κράτος, για το σκοπό αυτό θα χρειαστεί περί τα 10 δισ. ευρώ, τα οποία, με κατάλληλες ενέργειες έχουν εξασφαλισθεί. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε διάστημα μικρότερο των 30 ημερών, το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων, συγκεντρώνοντας ένα ποσό της τάξης των 2,6 δισ. ευρώ, το οποίο ήρθε να προστεθεί στα 4 δισ. ευρώ, που πήρε το κράτος ως δόση απ' τους θεσμικούς πιστωτές του και στα άλλα 3 δισ. ευρώ που είχε συγκεντρωμένα από το παρελθόν.

Έτσι σχηματίσθηκε ένα αποθεματικό της τάξης των περίπου 10 δισ. ευρώ, με τα οποία θα μπορεί το κράτος να τακτοποιεί τις υποχρεώσεις που κρίνει απαραίτητες έως και το τέλος Ιουλίου, τουλάχιστον.

Για την ακρίβεια, μέχρι να σχηματισθεί η επόμενη μόνιμη κυβέρνηση της χώρας, όπως προσδοκάται, με τις εκλογές του Ιουνίου.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved