ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλαλούμ με τα εκκαθαριστικά

Αλαλούμ με τα εκκαθαριστικά

Ένα μεγάλο μπέρδεμα με τα τεκμήρια και τις αποδείξεις, που σημειώθηκε στις φορολογικές δηλώσεις όσων συμπλήρωσαν φέτος πρώτοι τα σχετικά έντυπα, είχε ως αποτέλεσμα να αποδειχθούν εξαιρετικά επιβαρυντικά και εννοείται χρεωστικά τα πρώτα εκκαθαριστικά.

Η συμπλήρωση των εντύπων, στην πράξη, αποδεικνύεται γρίφος, καθώς απαιτείται συνδυασμός των εισοδημάτων που δηλώνονται, των αποδείξεων που συγκεντρώνονται και των τεκμηρίων που δικαιολογούν όλα τα παραπάνω. Το αποτέλεσμα είναι στο τέλος της ημέρας να κινδυνεύει να προκύψει κάποιο «τέρας» ως αποτέλεσμα, όπως συνέβη με πολλά από τα εκκαθαριστικά της πρώτης φουρνιάς.

Εννοείται ότι οι υπόχρεοι «έπεσαν από τα σύννεφα», αν και στο υπουργείο Οικονομικών δεν θα πρέπει να …στενοχωρήθηκαν και ιδιαίτερα. Τα έσοδα οδεύουν απ΄ το κακό στο χειρότερο και από την προκήρυξη των δύο, αλλεπάλληλων εκλογικών διαδικασιών, σημείωσαν νέα βουτιά. Υπολογίζεται ότι έκτοτε, σε καθημερινή βάση στα δημόσια ταμεία μπαίνουν περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ λιγότερα, σε καθημερινή βάση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει και πολύ υψηλότερα. Εννοείται πως αν αυτή η κατάσταση παγιωθεί, τότε μπορεί να τινάξει το σύστημα στον αέρα, καθώς το κράτος μπορεί να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να δηλώσει αδυναμία τακτοποίησης των υποχρεώσεων του.

Γιατί η βοήθεια από την τρόικα, μπορεί να είναι καλή, αλλά: α) είναι κοστοβόρα, αφού, στην ουσία είναι δάνειο, που θα πρέπει να επιστραφεί με το σχετικό τόκο, ενώ β) είναι συμπληρωματική, καθώς το μεγαλύτερο βάρος το σηκώνουν τα κρατικά έσοδα. Τα οποία, τώρα, οδεύουν από το κακό στο χειρότερο, προκαλώντας ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών, στην περίπτωση που αυτό το κλίμα συνεχισθεί.