ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παράθυρο» για πρόσθετα μέτρα στήριξης τις επόμενες 100 ημέρες

«Παράθυρο» για πρόσθετα μέτρα στήριξης τις επόμενες 100 ημέρες
UNSPLASH

Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που πιθανώς προκύψει μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2023, τον επόμενο μήνα, θα χρησιμοποιηθεί για επιπλέον στήριξη των νοικοκυριών στη διάρκεια του επόμενου έτους. 

H κυβέρνηση εξετάζει ήδη πιθανά μέτρα, όπως η αντιμετώπιση της αυξημένης τιμής στο πετρέλαιο κίνησης.

Οπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή απαντώντας στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού για την ακρίβεια, «έχετε δίκιο ότι οι αυξήσεις στο diesel έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα» και έκανε γνωστό ότι «μετράμε τις δυνατότητές μας και θα δούμε αν μπορούμε να εξαγγείλουμε κάτι και για το diesel κίνησης».

Διευκρίνισε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και όχι ελληνική ιδιαιτερότητα, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να σταματήσει την προπαγάνδα πως για ό,τι δεινό στον κόσμο φταίει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Στην ενίσχυση του αποθεματικού, ύψους 1 δισ. ευρώ, που έχει προβλεφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, ώστε να αντιμετωπισθούν πρόσθετες ανάγκες στήριξης των νοικοκυριών, θέλει το οικονομικό επιτελείο να κατευθύνει τον ενδεχόμενο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, που ίσως προκύψει έως την κατάθεση του οριστικού σχεδίου προϋπολογισμού, τον επόμενο μήνα.

Εφόσον ο χώρος αυτός αφορά τη εφετινή χρονιά, λόγω καλύτερης πορείας του ΑΕΠ, δεν αποκλείεται, επίσης, να διευρυνθούν τα μέτρα στήριξης, ανάλογα με τις ανάγκες, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για νέα μέτρα, διαμηνύουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Στην κυβέρνηση, επιχειρούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στη δημοσιονομική εξυγίανση και τη συνέχιση της στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κάπως έτσι, αποφασίστηκε, στο πλαίσιο του προσχεδίου του προϋπολογισμού, να χαμηλώσει κάπως ο πήχυς για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 (στο 0,7% αντί 1,1%), ώστε να εξασφαλισθούν μέτρα στήριξης για τα τιμολόγια ρεύματος 1 δισ., αλλά και να μειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα φέτος (από 2% σε 1,7%).

Αν και είναι νωρίς ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία του ΑΕΠ, αναλυτές, όπως το ΙΟΒΕ την περασμένη εβδομάδα, πιθανολογούν ότι η αύξησή του μπορεί να πλησιάσει το 6%. Μια άνοδος του ρυθμού ανάπτυξης στο 6% θα μπορούσε να εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο 400-500 εκατ. ευρώ για εφέτος. Αν αυτό το ποσόν δεν διατεθεί για πρόσθετα μέτρα στήριξης, θα μπορούσε να μειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα στο 1,4-1,5% του ΑΕΠ το 2023.