ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση για φωτοβολταϊκά στη στέγη: Τεράστιο το ενδιαφέρον

Φωτοβολταϊκά: Πώς θα ωφεληθούν 250.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Pexels.com

Φωτοβολταϊκά στέγης: Στο 60% θα φτάσει η επιδότηση για τις στέγες - Tι ισχύει για μικρές επιχειρήσεις και πολυκατοικίες.

Νέα υψηλά κίνητρα με επιδότηση της τάξης του 60% για την εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών στις στέγες.

Η επιδότηση αυτή έρχεται σε μια εγκατάσταση η οποία είναι αρκετά κοστοβόρα καθώς το κόστος αγγίζει και τις 7.000 ευρώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Με την επιδότηση του 60% που αναμένεται να έρθει θα μας δώσει όφελος 3.000 ευρώ έως 4.200 ευρώ. Το ετήσιο όφελος στο ρεύμα από μία τέτοια εγκατάσταση μπορεί να αγγίξει και τα 1.000 ευρώ.

Αυξημένη ζήτηση κατά 30%

Ήδη η ζήτηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι κατά 30% και μπορεί το κόστος εγκατάστασης να είναι αρκετά ακριβό αλλά η απόσβεση γίνεται γρήγορα ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει ηλιοφάνεια.

Το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στο συνέδριο Renewable & Storage Forum, θα αφορά φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 κιλοβάτ που θα συνδυάζονται με αποθήκευση (μπαταρίες), ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να βγει σε διαβούλευση και ο οδηγός του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, το ΥΠΕΝ ετοιμάζει άλλα δύο προγράμματα για την ενίσχυση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών:

  1. το πρόγραμμα προϋπολογισμού 160 εκατ. Ευρώ για την εγκατάσταση μονάδων αυτοπαραγωγής σε επιχειρήσεις και
  2. το πρόγραμμα για την ενίσχυση ενεργειακών κοινοτήτων των Δήμων, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ που θα αποσκοπεί στην στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών.

Η κα Σδούκου περιέγραψε συνολικά τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο 8μηνο που περιλαμβάνουν:

  • Την κατάρτιση του νέου ενεργειακού σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει πιο φιλόδοξους στόχους για το 2030 οπότε το μερίδιο των ΑΠΕ θα πρέπει να φθάσει στο 80 % στην ηλεκτροπαραγωγή, 50 % στην ψύξη-θέρμανση και 30 % στις μεταφορές.
  • Η ενσωμάτωση των Οδηγιών για τους καταναλωτές (το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή) και τις ΑΠΕ.
  • Η ολοκλήρωση του Πληροφοριακού Συστήματος για τις ΑΠΕ που θα ψηφιοποιήσει τη διαδικασία αδειοδότησης.
  • Η προκήρυξη ενός ακόμη διαγωνισμού για ΑΠΕ ως το τέλος του χρόνου.

  • Το ξεκαθάρισμα των έργων που έχουν οριστικές προσφορές σύνδεσης ώστε είτε να προχωρήσουν είτε να απελευθερώσουν τον ηλεκτρικό χώρο που καταλαμβάνουν.

  • Η προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας με στόχο τη διασφάλιση ισχύος 1,6 γιγαβάτ ως το τέλος του 2025.

  • Η εκκίνηση των διαγωνισμών για εγκατάσταση υβριδικών συστημάτων ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, το 2023.

  • Η προώθηση των υπεράκτιων αιολικών με στόχο το πρώτο να εγκαινιαστεί ως το 2030.

Φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες

Η τοποθέτηση με τα φωτοβολταϊκά στέγης. Κατά πόσο είναι εύκολη λύση οι ιδιοκτήτες πολυκατοικιών να βρουν μια κοινή λύση; Αυτή τη στιγμή για να συμμετάσχει μια πολυκατοικία στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» θα πρέπει να πάρει τη σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λαμβάνει ήδη αιτήματα για να αλλάξει η νομοθεσία και να μπορούν να εγκαταστήσουν έχοντας το πράσινο φως του 50% των διαμερισμάτων.

Φωτοβολταϊκά σε μικρές επιχειρήσεις

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος στο πρόγραμμα θα ενταχθεί και η σχετική δράση που έχει δρομολογηθεί για τις μικρές επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης από το οποίο θα προέλθουν τα αντίστοιχα ποσά. Στη νέα πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει στόχο την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, από το 2026 θα είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα καινούργια δημόσια και εμπορικά κτίρια με εμβαδόν ορόφου άνω των 250 τ.μ., από το 2027 στα υφιστάμενα (δημόσια και εμπορικά) και από το 2029 στις νέες κατοικίες.

Τα κριτήρια

Μέχρι στιγμής δεν έχουν «κλειδώσει» τα κριτήρια αλλά το πιο πιθανό είναι να ακολουθηθεί η διαδικασία του «Εξοικονομώ 2021», δηλαδή οι πολίτες ανάλογα με τα εισοδηματικά και κοινωνικά τους κριτήρια να λάβουν και το αντίστοιχο ποσοστό. Oι δικαιούχοι θα είναι 250.000 εκ των οποίων οι 100.000 θα αφορούν φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών και από 75.000 σε επιχειρήσεις και στέγες αγροτικών εγκαταστάσεων.

Σχετικές ειδήσεις

Φωτοβολταϊκά στη στέγη με επιδότηση 60%

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Στο 60% η επιδότηση

Αναταραχή στην αγορά ενέργειας με τις διασυνδέσεις των ΑΠΕ