ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες επιδοτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο - Ποιους αφορά

Νέες επιδοτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο - Ποιους αφορά
Επιδοτήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Νέες επιδοτήσεις αλλά και σημαντική μείωση στην τιμή του ρεύματος αναμένονται τον Νοέμβριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πώς θα χορηγούνται, ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πως θα λειτουργήσουν.

Σημαντική μείωση στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος πρόκειται να δουν οι καταναλωτές τον Νοέμβριο, ενώ αναμένεται και η επέκταση της επιδότησης του ρεύματος και του φυσικού αερίου για μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα, αναμένονται νέες επιδοτήσεις που θα ελαφρύνουν λίγο το δυσβάσταχτο βάρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πληρώνουν την ενέργεια «χρυσό». Ο νέος τρόπος χορήγησης των ενισχύσεων θα ισχύει για τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Οκτωβρίου.

Από τις ενισχύσεις αυτές επωφελούνται όλοι, καθώς δεν υπάρχει κανένα εισοδηματικό κριτήριο. Επιδοτούνται όλα τα ακίνητα, 1η, 2η και εξοχική κατοικία. Οι καταναλωτές θα βλέπουν την επιδότηση απευθείας στον λογαριασμό τους, ενώ αυτό που ακούγεται για εξοικονόμηση με διακοπές ρεύματος δεν θα ισχύει για τα νοικοκυριά.

Σχετικά με το Power Pass του Ιουνίου, σημειώνεται ότι καταβλήθηκε στους 866.181 δικαιούχους, ενώ δεν θα υποβληθούν νέες αιτήσεις. Επίσης, δεν θα επιτραπούν και διορθώσεις των παλιών αιτήσεων.

Επισημαίνεται ότι όσο μειώνεται η κατανάλωση τόσο θα αυξάνεται η επιδότηση. Για παράδειγμα, όσοι έχουν κατανάλωση έως 500 kWh/μήνα, η τελική επιβάρυνση θα είναι 14-15 λεπτά/kWh, ενώ όσοι έχουν κατανάλωση 501 – 1.000 kWh/μήνα η επιδότηση θα είναι μικρότερη.

Οι επιδοτήσεις που συνεχίζονται αφορούν τα κοινωνικά τιμολόγια, τα εμπορικά τιμολόγια (Εστιατόρια, καταστήματα, περίπτερα, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κτλ) και τα αγροτικά τιμολόγια.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση για το φυσικό αέριο, σημειώνεται ότι ούτε εκεί θα υπάρχουν κριτήρια, ενώ αφορά οικιακούς καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Πρεμιέρα για το καλάθι του νοικοκυριού - Τι λένε οι κλάδοι

Η κρίση «χτυπά» τις εκκλησίες - Σβήνει πολυελαίους και ανάβει κεριά

Φθηνότερο ρεύμα τον Νοέμβριο - Έρχονται ανακοινώσεις για επιδοτήσεις