ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κρίση «χτυπά» τις εκκλησίες - Σβήνει πολυελαίους και ανάβει κεριά

Η κρίση «χτυπά» τις εκκλησίες - Σβήνει πολυελαίους και ανάβει κεριά
Ο ιεράρχης συνιστά τη χρήση ξυλόσομπων και λαμπτήρων οικονομίας στους ναούς αλλά και την τοποθέτηση χρονοδιακόπτη.
Intime news / Φωτογραφία αρχείου

Η ενεργειακή κρίση «χτυπά» και την Εκκλησία, που πλέον αναζητά τρόπους ώστε να περιορίσει τη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στους ναούς.

Η ενεργειακή κρίση που «σαρώνει» τα πάντα στο πέρασμα της φαίνεται ότι «χτυπά» και την Εκκλησία, που πλέον αναζητά τρόπους ώστε να περιορίσει τη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στους ναούς. Μάλιστα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητά από τους ιερωμένους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να μειωθούν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί, αλλά και να συμβάλουν γενικότερα στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, με σχετική εγκύκλιό της η Εκκλησία, συστήνει περιορισμό του φωτισμού εντός και εκτός των ναών, καθώς και στο σύνολο των ιδρυμάτων, των μονών και των γραφείων, επισυνάπτοντας και τη σχετική ΚΥΑ που αφορά στα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις του δημοσίου τομέα.

«Γνωρίζομεν υμίν ότι η Ιερά Σύνοδος, εν τη ρηθείση Συνεδρία Αυτής, επ΄ αφορμή και της λεγόμενης “ενεργειακής κρίσεως”, ήτις προβληματίζει εντόνως τον σύγχρονον κόσμον, απεφάσισε όπως συστήση υμίν την, κατά την έμφρονα ποιμαντικήν κρίσιν υμών, λήψιν των αναγκαίων μέτρων εξοικονομήσεως ενεργείας εις τους Ιερούς Ναούς και τας Ιεράς Μονάς, τα κτίρια των Γραφείων των Ιερών Μητροπόλεων, των Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων και γενικώς εις τα υπό των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων χρησιμοποιούμενα κτιριακά συγκροτήματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο.

Ήδη, αρκετοί ιεράρχες έχουν κατεβάσει τους διακόπτες στις εκκλησίες για εξοικονόμηση ενέργειας. Ανάμεσά τους ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου, Μακάριος, ο οποίος πρόσφατα κάλεσε τους ιερείς της Μητρόπολης να επανέλθουν «στην παλαιά τακτική τελέσεως των ιερών Ακολουθιών με το κατανυκτικό φως των κανδηλιών και χωρίς να ανάβουν οι ηλεκτρικοί πολυέλαιοι». Ο ιεράρχης συνιστά τη χρήση ξυλόσομπων και λαμπτήρων οικονομίας στους ναούς αλλά και την τοποθέτηση χρονοδιακόπτη.

Σχετικές ειδήσεις

«Πολυεργαλείο» για την ενεργειακή επάρκεια η Ρεβυθούσα

Φθηνότερο ρεύμα τον Νοέμβριο - Έρχονται ανακοινώσεις για επιδοτήσεις

Παπαθανάσης: Το «καλάθι του νοικοκυριού» θα φέρει φθηνότερες τιμές