ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Το «καλάθι του νοικοκυριού» θα φέρει φθηνότερες τιμές

Παπαθανάσης: Το «καλάθι του νοικοκυριού» θα φέρει φθηνότερες τιμές
Καλάθι του νοικοκυριού
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε εντυπωσιακά το 2021, ενώ το 2022 αναμένεται επίσης να καταγράψει υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης.

Ο πληθωρισμός είναι κατά βάση εισαγόμενος καθώς επηρεάζεται κυρίως από την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης σε συνέντευξή του.

Ο υπουργός εξέφρασε, επίσης, την άποψη πως το «καλάθι του νοικοκυριού» θα διασφαλίσει σταθερότητα και φθηνότερες τιμές στις συγκεκριμένες κατηγορίες των προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Μιλώντας στο GRTimes, o κ. Παπαθανάσης, αναφερόμενος σε μετρήσιμα οικονομικά αποτελέσματα, υπογραμμίζει πως το 2021 η ελληνική οικονομία ανέκαμψε εντυπωσιακά ενώ για το 2022 αναμένεται επίσης να καταγράψει υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης, πως η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της πορεία, την ώρα που σημειώνεται ρεκόρ 20ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις (στοιχεία 2021).

Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας «είναι αυτονόητο ότι θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη και εισόδημα στην ελληνική κοινωνία», καταλήγει ο κ. Παπαθανάσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

1.Το «καλάθι του νοικοκυριού» παρουσιάστηκε ως άλλη μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη στήριξη των καταναλωτών στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Όμως είναι και μια πρωτοβουλία που αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από επιχειρήσεις και παραγωγικούς φορείς. Θεωρείτε ότι είναι ρεαλιστική η βάση του προβληματισμού και πότε αναμένετε να αποδώσει το μέτρο αυτό;

Ν. Παπαθανάσης: Το «καλάθι του νοικοκυριού» αποτελεί μία ακόμα πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί τόσο από την πλευρά των παραγωγικών φορέων και των επιχειρήσεων όσο και από τους ίδιους τους καταναλωτές.

Μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στο πλαίσιο της συνεχούς επικοινωνίας μας με τους εκπροσώπους εμπόρων και super market, κάθε αλυσίδα θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου μία λίστα στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται 50 διαφορετικά προϊόντα από 30 διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων που εμείς ως υπουργείο κρίνουμε απαραίτητα για τις καθημερινές ανάγκες μιας οικογένειας. Η λίστα αυτή υπόκειται σε ορισμένες αλλαγές, πάντα προς το συμφέρον των καταναλωτών και των οικογενειών τους. Αυτό που εμείς ως κυβέρνηση αναμένουμε ως αποτέλεσμα, και μάλιστα άμεσο, είναι ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» θα διασφαλίσει σταθερότητα και φθηνότερες τιμές στις συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.

2. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για την ακρίβεια και υποστηρίζει ότι οι τεράστιες ανατιμήσεις άρχισαν πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τι απαντάτε;

Ν. Παπαθανάσης: Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ξεκίνησαν με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι πιέσεις που δημιούργησε η πανδημία ήταν άμεσα αντιμετωπίσιμες, σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνονταν με τις σημερινές ούτε και δημιούργησαν την ενεργειακή κρίση η οποία ευθύνεται για τις σημερινές πρωτοφανείς πληθωριστικές πιέσεις. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι αυτή που δημιουργεί τη σημερινή κατάσταση όσο και αν η αντιπολίτευση προσπαθεί χωρίς επιχειρήματα ή με κατασκευασμένες αλχημίες να αποδείξει το αντίθετο.

Ο πληθωρισμός είναι κατά βάση εισαγόμενος. Κυριότερος πληθωριστικός παράγοντας, όπως ανέφερα, είναι το κόστος της ενέργειας, που αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη κατά σχεδόν 41% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, με αποτέλεσμα οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα να πλησιάσουν -σύμφωνα με την Eurostat- το 13%. Στη χώρα μας -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο ήταν 12%.

Οι τιμές για τους καταναλωτές στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 10%, έναντι 9,1% τον Αύγουστο. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ευρώ που ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε διψήφιο ποσοστό. Είναι, μάλιστα, γεγονός ότι στη Γερμανία, την αποκαλούμενη «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε στο 10,9%, το υψηλότερο επίπεδο που έχει από τα τέλη του 1951.

Στην Ολλανδία ο ρυθμός αύξησης τιμών μετρήθηκε στο 17,1%, στο Βέλγιο ανήλθε στο 12%. Πάνω από τα μισά μέλη της Ευρωζώνης είχαν διψήφιο επίπεδο ενώ στις τρεις Βαλτικές χώρες, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, καταγράφηκαν ποσοστά που υπερβαίνουν το 22%. Σε κάθε περίπτωση, ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος, το 2021 παρουσίασε πληθωρισμό 2,9% έναντι μόλις 0,6% στην Ελλάδα.

3. Μπορείτε να εξηγήσετε στους πολίτες το πότε θα τελειώσει η ακρίβεια; Είναι δυνατόν να αυξάνονται χωρίς ορατό τέλος, είδη πρώτης ανάγκης, που η παραγωγή τους δεν έχει σχέση με το ενεργειακό πρόβλημα που ταλαιπωρεί την Ευρώπη;

Ν. Παπαθανάσης: Είναι πολύ λίγα τα προϊόντα στα οποία πιθανώς παρατηρείται αύξηση που δεν σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την ενεργειακή κρίση. Οι υπηρεσίες του υπουργείου μας κάνουν διαρκώς ελέγχους σε όλα το φάσμα της αγοράς για την πάταξη του φαινομένου της κερδοσκοπίας. Ακόμα και το μέτρο για το «Καλάθι του Νοικοκυριού», όπως σας ανέφερα παραπάνω, θα παίξει έναν τέτοιον ρόλο στην προσπάθειά μας να ελέγξουμε αυτά τα φαινόμενα. Θα θέλαμε να μην υπήρχαν ή να διαπιστώναμε μικρότερα ποσοστά αισχροκέρδειας από αυτά που διαπιστώνουν οι υπηρεσίες μας.

Τα οποία ούτως ή άλλως κυμαίνονται σε ελεγχόμενα επίπεδα. Κανείς, όμως, δεν είναι σε θέση να προβλέψει το πότε θα τελειώσει η ακρίβεια γιατί, όπως έχει διαπιστώσει ολόκληρος ο κόσμος πλέον, είναι ταυτισμένη με την ενεργειακή κρίση η οποία έχει ως κυριότερη και σημαντικότερη αιτία της την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη συνακόλουθη παγκόσμια ανασφάλεια που επικρατεί.

4. Τον τελευταίο καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στο ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να τηρήσει τις υποσχέσεις της σχετικά με το πότε θα πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα. Εσείς απαντάτε ότι υπήρξαν προβλήματα, αλλά είναι αυτός ο λόγος να καθυστερεί η κεντρική σας δέσμευση; Επίσης, πρακτικά τι ακριβώς έχουν να περιμένουν οι πολίτες από την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας;

Ν. Παπαθανάσης: Ποιο είναι άραγε το χρονικό όριο που έχει θέσει η αξιωματική αντιπολίτευση για να κρίνει τη συνέπεια της κυβέρνησης ως προς την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας; Και με ποια κριτήρια το έχει θέσει ο πολιτικός σχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ που όταν βρέθηκε στην κυβέρνηση η χώρα κατρακύλησε σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που μας κόστισε πάνω από 100 δισ €. Στο διάστημα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η χώρα μπήκε σε μια τελείως διαφορετική τροχιά από όλες τις απόψεις. Ας δούμε τους αριθμούς.

Το 2021, η ελληνική οικονομία ανέκαμψε εντυπωσιακά. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 8,3% και η απασχόληση αυξήθηκε κατά περίπου 200.000, ξεπερνώντας για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το φράγμα των 4 εκατομμυρίων. Για το 2022 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών και διεθνών οίκων, η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης ενώ η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της πορεία.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση προχώρησε σε μια γενναία, και εντός των δημοσιονομικών της αντοχών, αύξηση του κατώτατου μισθού που αγγίζει το 10%, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Επίσης, το 2021 σημειώθηκε ρεκόρ 20ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις με 4,8 δισ. ευρώ, ενώ στο πρώτο τετράμηνο του 2022 είχαν ήδη προστεθεί άλλα 3 δισ. Επιπλέον, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν διπλασιαστεί στα 40 δισ. ευρώ ετησίως, από 20 δισ. ευρώ που ήταν πριν από 12 χρόνια. Από τον Αύγουστο του ‘22, μετά από τη 12ετή περίοδο μνημονίων, η Ελλάδα βγήκε από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Η Ελλάδα κέρδισε ένα τεράστιο πακέτο ευρωπαϊκών πόρων (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ 2021-2027, κ.ά) εξασφαλίζοντας σωρευτικά 70 δισ. ευρώ στη χώρα μας έως το 2027, τα οποία θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία. Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, χωρίς να μπούμε σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, έρχεται το 2023 μετά από τις συνεχόμενες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι αυτονόητο ότι θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη και εισόδημα στην ελληνική κοινωνία.

Διαβάστε ακόμα:

Τι ψάχνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο «καλάθι του νοικοκυριού»

Έρχεται το καλάθι του νοικοκυριού σε κρεοπωλεία - αρτοποιεία

Γεωργιάδης: Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το Καλάθι του Νοικοκυριού