ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ζαλίζουν» τα κέρδη των πετρελαϊκών – Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

«Ζαλίζουν» τα κέρδη των πετρελαϊκών – Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Κέρδη που «αγγίζουν» το ετήσιο ΑΕΠ μικρών κρατών παρουσίασε η πετρελαϊκή ExxonMobil που έφτασε τα 20 δισ. δολάρια μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο. Πρόκειται για 4 δισ. περισσότερα απ' όσα προέβλεπαν οι αναλυτές.

Πρόκειται για απόλυτο ρεκόρ τριμήνου τις εταιρείας, ξεπερνώντας τα 17,9 δισ. δολάρια κέρδη που κατέγραψε το προηγούμενο τρίμηνο, μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της Shell για κέρδη 9,5 δισ. δολαρίων μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Μια ακόμα αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία, η Chevron, κατέγραψε κέρδη ύψους 11,2 δισ. δολαρίων, το δεύτερο μεγαλύτερο όλων των εποχών, ξεπερνώντας και εκείνη τις εκτιμήσεις. Τα κέρδη της ήταν ελαφρώς χαμηλότερα μόνο από το προηγούμενο τρίμηνο, όμως σχεδόν τα διπλασίασε σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Οι δύο μεγάλες αμερικανικές πετρελαϊκές κατέγραψαν αθροιστικά κέρδη που ξεπερνούν τα 30 δισ. δολάρια μέσα σε τρεις μόλις μήνες. Οι πετρελαϊκές σημειώνουν κέρδη ρεκόρ, εξαιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η οποία έχει επιφέρει τεράστια αύξηση του κόστους σε οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία έχουν πιέσει ιδιαίτερα την οικονομία των δυτικών χωρών, οι οποίες ψάχνουν αλλού πλέον για ενέργεια, ενώ οι εξαγωγές αερίου και πετρελαίου των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχουν πραγματοποιήσει άλμα.

Σχετικές ειδήσεις

ΕΕ: Τέλος τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035

Τι αλλάζει στις τιμές ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου