ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στις τιμές ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου

Τι αλλάζει στις τιμές ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου

Νέες τιμές και νέα επιδόματα σε ηλεκτρισμό, πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον Οκτώβριο θέτουν νέους όρους στην αγορά της ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές που καλούνται να χρησιμοποιήσουν «κομπιουτεράκι» για να υπολογίσουν τον λογαριασμό που θα πληρώσουν στο τέλος του μήνα.

Οι περισσότερες αλλαγές αφορούν στις χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, που άλλαξαν από την 1η Οκτωβρίου και πλέον έχουν κλιμακωτή επιδότηση, ενώ κινούνται χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Η κλιμακωτή επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι αυτή που θα καθορίσει το τελικό ποσό που θα δει στον τελικό λογαριασμό ο καταναλωτής και βασικό κριτήριο είναι η εξοικονόμηση κατανάλωσης. Μάλιστα η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Στην πρώτη κλίμακα τοποθετούνται οι χαμηλότερες καταναλώσεις, δηλαδή αυτές που φτάνουν έως περίπου 500ΚWh/μήνα. Τον Οκτώβριο ο μηχανισμός θα καλύψει το 90% των ανατιμήσεων για τα νοικοκυριά, με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στη δεύτερη κλίμακα τοποθετούνται οι μηνιαίες καταναλώσεις από 501 έως 1000 ΚWh/μήνα, με κάλυψη στο 80% της αύξησης. Τα νοικοκυριά επιδοτούνται με 386 ευρώ την μεγαβατώρα.

Η τρίτη κλίμακα αφορά όσους καταναλώνουν πάνω από 1.001 ΚWh/μήνα. Εκεί η απορρόφηση αφορά το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ωστόσο, ισχύει και μια επιπλέον επιδότηση ύψους 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση εξοικονόμησης 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος.

Διευκρινίζεται πως για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο η απορρόφηση αφορά το 100% της αύξησης και τα συγκεκριμένα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν με 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Φυσικό αέριο

Η λιανική τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα για την οικιακή κατανάλωση τον Οκτώβριο και περιλαμβάνει τους φόρους, καθώς και την επιδότηση που έχει ανακοινωθεί από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία φτάνει στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Φυσικά πρόκειται για την τιμή που ανακοινώθηκε στις αρχές του μήνα και χρειάζεται μια επιφύλαξη καθώς τα δεδομένα κοστολόγησης ενδέχεται να αλλάξουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιδότηση για τα περίπου 700.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, θα ανέρθει σε 90 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα και θα συνεχίσει να είναι οριζόντια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς μπόνους.

Πετρέλαιο

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης από τους πρατηριούχους, με την τιμή του να αποτελεί σημείο «σκληρού πόκερ» μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς οι διακυμάνσεις στα καύσιμα ήταν συνεχείς.

Η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται ανάμεσα στα 1,30 ευρώ το λίτρο και 1,40 ευρώ το λίτρο για την Αττική, ενώ ανεβαίνει πάνω από το 1,50 για τα νησιά και τις ακριτικές περιοχές της χώρας. Ενώ στην τιμή αυτή υπολογίζεται και η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία (20 λεπτά + ΦΠΑ).

Σημειώνεται πως η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται να ανοίξει έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα βασικά σενάρια, οι παλαιοί δικαιούχοι θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης, λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος, ενώ οι νέοι δικαιούχοι που χρησιμοποιούν για πρώτη φορά το πετρέλαιο ως πηγή θέρμανσης, θα λάβουν φέτος διπλάσιο επίδομα.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb για το πώς διαμορφώνονται τα νέα δεδομένα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον τομέα της Ενέργειας