ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτοαπασχολούμενοι: Αναγκαία η αύξηση εισφορών με βάση τον πληθωρισμό

Αυτοαπασχολούμενοι: Αναγκαία η αύξηση εισφορών με βάση τον πληθωρισμό
INTIME

Με σύνταξη που θα κινείται στα όρια της φτώχειας κινδυνεύει να βρεθεί ο ελεύθερος επαγγελματίας που θα επιμείνει να πληρώνει την ελάχιστη επιτρεπτή ασφαλιστική εισφορά καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου.

Αν τα χρόνια ασφάλισης είναι περιορισμένα, η μηνιαία σύνταξη μπορεί να προκύπτει και κάτω από τα 600 ευρώ τον μήνα. Ακόμη και αν επιλέξει ανώτερη ασφαλιστική κλάση στο τέλος του εργασιακού του βίου, η βελτίωση των τελικών συντάξιμων αποδοχών δεν θα είναι πολύ μεγάλη ώστε να δικαιολογεί την καταβολή των επιπλέον ασφαλιστικών εισφορών.

Ο λόγος είναι η διαφορά ανάμεσα στην εθνική σύνταξη (την οποία εξασφαλίζουν όλοι με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης) αλλά και στην «ανταποδοτική», η οποία χτίζεται μήνα με τον μήνα με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο νόμος σήμερα προβλέπει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές του αυτοαπασχολουμένου πρέπει να αυξάνονται με βάση τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό. Επειδή όμως το ποσοστό φαίνεται να εκτινάσσεται πάνω από το 9%, πάνω από 1,3 εκατ. αυτοαπασχολούμενοι αντιδρούν επειδή θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.

Πώς υπολογίζεται η σύνταξη του αυτοαπασχολούμενου; Οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει κάθε χρόνο (μόνο για το κομμάτι της σύνταξης, όχι για την υγειονομική περίθαλψη) ανάγονται σε ετήσιες αποδοχές. Αυτές μπαίνουν κάθε χρόνο στο «καλάθι» του ασφαλισμένου (το οποίο ουσιαστικά γεμίζει με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από το 2002 και μετά), γίνεται η προσαρμογή με βάση τον πληθωρισμό του κάθε έτους και προκύπτουν οι συντάξιμες αποδοχές.

Βάσει αυτών και ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης, προκύπτει το αναλογικό κομμάτι της σύνταξης (ή ανταποδοτικό) το οποίο και προστίθεται στην εθνική σύνταξη, η οποία επίσης προσαρμόζεται κάθε χρόνο βάσει του πληθωρισμού.