Goldman Sachs: Δεν συμφέρει την Ελλάδα η έξοδος από το ευρώ

Newsbomb

Ασύμφορη για την Ελλάδα θεωρεί η Goldman Sachs το ενδεχόμενο αποχώρησής της από το ευρώ.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, το κόστος έκδοσης ενός νέου και αξιόπιστου εθνικού νομίσματος θα είναι εξίσου υψηλό με το κόστος της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.

Αν και παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα θα οδηγήσει στην έκδοση νέου εθνικού νομίσματος, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το σενάριο αυτό θα επιβεβαιωθεί εάν υπάρξουν μονομερείς κινήσεις που θα ανάγκαζαν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να διακόψουν τη χρηματοδότηση προς τη χώρα.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Goldman Sachs επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να συνιστά επιλογή για τους Έλληνες πολιτικούς, αφού η έκδοση εθνικού νομίσματος είναι πολύ πιο δαπανηρή και δυσβάστακτη απ' ότι φαίνεται. Άλλωστε, προειδοποιούν, η Ελλάδα θα έχει πολλές δυσκολίες για να πείσει για την αξιοπιστία του νέου νομίσματος.

Γι αυτό, σύμφωνα με την έκθεση, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας και σφικτή νομισματική πολιτική.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι φορείς άσκησης πολιτικής στην Ελλάδα, όταν αξιολογήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη, δεν θα διαλέξουν την έξοδο από το ευρώ. Ωστόσο, σημειώνουν, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο να προκαλέσουν οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς ανυπολόγιστες επιπτώσεις....

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved