ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 161 ευρώ η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου - Άνοδος 10%

Στα 161 ευρώ η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου - Άνοδος 10%
AP

Στα 162 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility).

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ανεβαίνουν καθώς ένα κύμα ψύχους αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση και να δοκιμάσει την ετοιμότητα της περιοχής για το χειμώνα εν μέσω περιορισμένων προμηθειών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία αυξήθηκαν έστο υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Οκτωβρίου.

Οι παράγοντες της αγοράς ενέργειας θεωρούν πως τα καύσιμα θα πάρουν την ανιούσα ξανά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μια πρόβλεψη πως τελειώνουν οι ημέρες της όψιμης καλοκαιρίας και ο Δεκέμβριος θα είναι εξαιρετικά κρύος, σε συνδυασμό με τη διακοπή της παραγωγής σε ορισμένες σημαντικές εγκαταστάσεις, ήταν αρκετά για να πάρει και πάλι την ανιούσα η τιμή του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την εταιρεία προβλέψεων Maxar, την επόμενη εβδομάδα οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι «ασυνήθιστα παγερές» σε όλο το βόρειο τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου και είναι βέβαιο πως θα αυξηθεί η ζήτηση για αέριο.

Εληξε έτσι η ανάπαυλα που είχε γνωρίσει τελευταία η αγορά με την υποχώρηση των τιμών του καυσίμου, καθώς αυτή οφειλόταν εν μέρει στην πληρότητα των ταμιευτήρων της Ευρώπης, αλλά και στην καλοκαιρία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν, πάντως, να στρέφονται σε εναλλακτικούς προμηθευτές, με τελευταία τη Γερμανία που έκλεισε σχετικό συμβόλαιο με το Κατάρ. Πρόκειται για συμβόλαιο ανάμεσα στην κρατική Qatar Energy και την ConocoPhillips που προβλέπει την παροχή 2 εκατ. τόνων LNG ετησίως στη Γερμανία, αρχής γενομένης από το 2026.