ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταίο «καμπανάκι» από την εφορία για χιλιάδες φορολογουμένους

Τελευταίο «καμπανάκι» από την εφορία για χιλιάδες φορολογουμένους
Pixabay

Προθεσμία 18 εργάσιμων ημερών έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου. 

Σε διαφορετική περίπτωση οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος αυξημένους φόρους, ακόμα και πρόστιμα, ενώ αρκετοί ενδεχομένως να πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων.

Χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν ήδη λάβει μήνυμα από την ΑΑΔΕ προκειμένου να δικαιολογήσουν αδήλωτα εισοδήματα, διαφορετικά μέχρι το τέλος του έτους θα φορολογηθούν για τα ποσά που εντόπισε η εφορία. Ειδικότερα, μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να υποβληθούν οι εξής δηλώσεις:

1. Αδήλωτα εισοδήματα. Οσοι φορολογούμενοι εντοπίσθηκαν από διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ να έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα προηγούμενα έτη ή τους καταλογίσθηκε φόρος κατ’ εκτίμηση και έλαβαν το σχετικό «ραβασάκι» έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Στην περίπτωση που με βάση τη δήλωση και τα δικαιολογητικά προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής, το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό επιστρέφεται.

2. Εισοδήματα παρελθόντων ετών. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων οι οποίοι με βάση την ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν μέσα στο 2021 αναδρομικά, ανεξάρτητα από τον χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 τροποποιητικές δηλώσεις. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά.

3. Γονικές παροχές. Οσοι επιθυμούν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του 2022.

4. Δηλώσεις. Οι κληρονόμοι υποχρεούνται να υποβάλουν χειρόγραφα στην εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογουμένων που απεβίωσαν το 2021. Επίσης, όσοι κληρονόμησαν ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομουμένου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.