ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Associated Press

Η Δευτέρα είναι η πιο κρίσιμη ημέρα – τουλάχιστον μέχρι την επόμενη – για τη συμφωνία των χωρών της ΕΕ για πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να… μην πάρουν αποφάσεις αλλά να καλέσουν τους υπουργούς Ενέργειας να καταλήξουν στις 19 Δεκεμβρίου για τις «τεχνικές λεπτομέρειες».

Τι σημαίνει τεχνικές λεπτομέρειες; Το ύψος της τιμής μετά την οποία θα ενεργοποιείται το πλαφόν αλλά και ο μηχανισμός ανάσχεσής του.

Στο κείμενο συμπερασμάτων οι 27 αναφέρονται:

- στην ενδυνάμωση της αλληλεγγύης μέσα από έναν καλύτερο συντονισμό των αγορών αερίου, της διακίνησης αερίου μέσω των συνόρων και τις αξιόπιστα όρια στις τιμές

- στην επιτάχυνση της εφαρμογής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

- στην δημιουργία ενός διορθωτικού μηχανισμού προστασίας των πολιτών και της οικονομίας από τις υπερβολικά υψηλές τιμές

Αισιοδοξία Μητσοτάκη για την απόφαση

Αισιόδοξος ότι την προσεχή Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. θα καταλήξουν σε μία απόφαση για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως θα πρόκειται για μία απόφαση εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις και επέμεινε πως υπάρχει καθολική κατανόηση ότι δεν μπορεί να κλείσει ο χρόνος και να παραπέμψουμε το θέμα στο μέλλον.

Σχετικές ειδήσεις

Σύνοδος Κορυφής: Τη Δευτέρα η απόφαση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Αισιοδοξία Μητσοτάκη για λύση στο πλαφόν στο φυσικό αέριο

Παρέμβαση Μητσοτάκη: Να κλείσει άμεσα το θέμα του πλαφόν στις 19/12