ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr -Ζάγκα: Δύσκολη η νέα χρονιά για τους καταναλωτές

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr -Ζάγκα: Δύσκολη η νέα χρονιά για τους καταναλωτές

Μειωμένη στα 15 λεπτά το λίτρο, από Ιανουάριο έως Μάρτιο, η επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης - Η Μαρία Ζάγκα μίλησε στο Newsbomb.gr για τις συνέπειες που θα έχει η μείωση στην αγορά

Δύσκολη αναμένεται η νέα χρονιά για τους καταναλωτές καθώς η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να συνεχιστεί και τη νέα χρονιά, αλλά θα είναι μειωμένη κατά 10 λεπτά το λίτρο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, την Δευτέρα, διευκρίνισε πως η επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης πήρε παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2022, μόνο με 15 λεπτά το λίτρο, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. «Η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, ύψους 25 λεπτών το λίτρο με ΦΠΑ, αποφασίσαμε να παραταθεί για ένα ακόμη τρίμηνο στα 15 λεπτά με ΦΠΑ. Η επιδότηση μειώνεται, καθώς πέφτει η τιμή του πετρελαίου» είπε.

Η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, μίλησε στο Newsbomb.gr για την δύσκολη χρονιά που έρχεται καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να αυξηθεί, λόγω μειωμένης επιδότησης το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

«Η κυβέρνηση από 1η του νέου έτους θα μειώσει την επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, από 25 λεπτά το λίτρο, και θα την πάει στα 15 λεπτά το λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι το πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο. Στείλαμε αίτημα στον πρωθυπουργό, στον κ. Σταϊκούρα και στον κ. Γεωργιάδη για να συνεχιστεί η επιδότηση στην αντλία και η απάντηση ήταν ότι θα συνεχιστεί αλλά μειωμένη».

Εκτός από την επιδότηση που όρισε η κυβέρνηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε να μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές, κάτι ανάλογο έκαναν και τα δύο διυλιστήρια βάζοντας μία μικρή επιδότηση, που αυτή τη στιγμή, για τον μήνα Δεκέμβριο, είναι της τάξεως των 3,5 λεπτών το λίτρο στην αντλία.

Η κα Ζάγκα είπε πως «τα δύο διυλιστήρια, Ελληνικά Πετρέλαιο και Motor Oil, δίνουν στο πετρέλαιο θέρμανσης 3,5 λεπτά το λίτρο, μείωση στην αντλία, για τον μήνα Δεκέμβριο. Δεν γνωρίζουμε αν θα συνεχιστεί για τη νέα χρονιά. Δεν έχουμε το δικαίωμα εμείς να αιτήθουμε στα διυλιστήρια την επιδότηση. Από τη νέα χρονιά λόγω των μειώσεων των επιδοτήσεων θα είναι δύσκολα για τους καταναλωτές».

Επίδομα θέρμανσης - Η επιδότηση

Να αναφέρουμε ότι τη φετινή χρονιά η επιδότηση για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας δεν θα δοθεί μόνο για όσους αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και σε όσους καταθέσουν αποδείξεις ή λογαριασμούς για τις παρακάτω κατηγορίες:

  1. φωτιστικό πετρέλαιο για σόμπες
  2. φυσικό αέριο θέρμανσης
  3. φιάλες υγραερίου
  4. καυσόξυλα ή πέλετ
  5. θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Στα 100 ευρώ είναι το ελάχιστο επίδομα και φτάνει μέχρι τα 800 ευρώ. Οι κάτοικοι περιοχών που οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές θα έχουν προσαύξηση στα 1.000 ευρώ, ενώ οι νέοι δικαιούχοι αλλά και όσοι έχουν αλλάξει το φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, θα δούνε το επίδομα που δικαιούνται να διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Παρατείνονται έως τέλος Νοεμβρίου οι εκπτώσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης

Σε απαγόρευση εξαγωγών καυσόξυλων προχωράει η κυβέρνηση

Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας: Μια «έξυπνη» συσκευή για τη θέρμανσή μας