ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικό «μάτι» στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα από την ΑΑΔΕ

Ηλεκτρονικό «μάτι» στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα από την ΑΑΔΕ
Pixabay

Ηλεκτρονικό «μάτι» στις συναλλαγές και τα ψηφιακά πορτοφόλια με κρυπτονομίσματα ετοιμάζεται να αποκτήσει η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με το αμερικανικό IRS με στόχο να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω των επενδύσεων στα crypto. 

O Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής επιδιώκει να εφαρμόσει στην ελληνική πραγματικότητα τις μεθόδους και την τεχνογνωσία που έχει ήδη αναπτύξει για τον έλεγχο των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία η περιβόητη αμερικανική Εφορία. Παράλληλα, εξετάζονται και παρεμβάσεις στη φορολογία καθώς σήμερα στην ελληνική φορολογική νομοθεσία δεν υπάρχει συγκεκριμένο καθεστώς που να διέπει τα κέρδη που αποκτούν οι φορολογούμενοι από υπεραξία πώλησης κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, θεωρείται ότι τα παραπάνω εισοδήματα είναι κέρδη από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και θα έπρεπε να φορολογούνται με συντελεστή 15%.

Οι βάσεις της συνεργασίας ΑΑΔΕ και IRS μπήκαν πρόσφατα στην Ουάσιγκτον όπου ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ και ο Acting Commissioner του IRS, Douglas O’ Donnell συμφώνησαν να μεταφερθεί στην Ελλάδα η εμπειρία και η τεχνογνωσία της αμερικανικής φορολογικής αρχής σε συγκεκριμένους τομείς παρακολούθησης των κρυπτονομισμάτων και των ευρύτερων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Η συνεργασία με το IRS αφορά τα εργαλεία εντοπισμού συναλλαγών και κατόχων digital assets, τις δραστηριότητες στο dark web, την εκπαίδευση προσωπικού και την προετοιμασία του κανονιστικού πλαισίου.

Στην Ελλάδα η εποπτεία των κρυπτονομισμάτων έχει περάσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς σύμφωνα με απόφαση της Κομισιόν και της ΕΚΤ πρόκειται για επενδυτικά προϊόντα και όχι για νομίσματα.

Στις Βρυξέλλες αναθεωρείται η σχετική οδηγία που περιλαμβάνει και τα κρυπτονομίσματα – γνωστή ως οδηγία MiCA, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΚΤ για τη χρήση συστημάτων και μεθόδων πληρωμών ανά χώρα της ευρωζώνης, στην Ελλάδα το ποσοστό διείσδυσης των κρυπτο ανέρχεται μόλις στο 1%.

Γενική κατεύθυνση της οδηγίας που ετοιμάζεται προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

  • Τα crypto είναι επενδυτικά προϊόντα με υψηλό κίνδυνο, όχι νομίσματα.
  • Τον περιορισμό και έλεγχο της αγοράς μέσω της παρακολούθησης χαρτοφυλακίων και έκθεσης κινδύνων επενδυτικών εταιρειών-τραπεζών που είναι υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, μέσω συστημάτων πληρωμών.
  • Ο έλεγχος κατά τη μετατροπή τους από νόμισμα (ευρώ) σε crypto και από crypto σε νόμισμα, δηλαδή στο σημείο της αλλαγής και στο «μπες - βγες» από το ευρωσύστημα.

Σχετικές ειδήσεις

Μυστήριο η αυτοκτονία του tWitch – Η θεωρία για τα κρυπτονομίσματα

Σαμ Μπάνκμαν Φριντ: Κατηγορείται για απάτη ύψους 1,8 δισ. ευρώ

Στη δίνη μεγάλης κρίσης η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων