ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ σε «αδικημένους» συνταξιούχους - Αυτόματα στους λογαριασμούς το επίδομα

Συντάξεις
INTIME

Αυτόματα στους λογαριασμούς των συνταξιούχων το επίδομα των 300 ευρώ που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι. Ποιοι θα το πάρουν. 

Μπόνους στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το έκτακτο αυτό μπόνους των 300 ευρώ, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από την Κοζάνη.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα πιστωθεί αυτόματα στους λογαριασμούς των συνταξιούχων και θα χορηγηθεί με κριτήριο το ύψος της σύνταξης.

Το βασικό επίδομα εξετάζεται να είναι έως 300 ευρώ για συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 1.300 ή 1.500 ευρώ σύνταξη και μικρότερο για όσους έχουν πάνω από 1.500 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να μπει και κόφτης στις πολύ υψηλές συντάξεις.

Το έκτακτο μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που έχει προκύψει λόγω της αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου.

Ο στόχος είναι να καλυφθούν περίπου 800.000 με 900.000 συνταξιούχοι που δεν πήραν καμία αύξηση αλλά και αυτοί που λόγω προσωπικής διαφοράς κέρδισαν... ψίχουλα της τάξης των 5 ευρώ.

Ποιοι είναι πρώτοι στη λίστα πληρωμών

Πρώτοι στη λίστα των πληρωμών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, είναι συνταξιούχοι Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και Ταμείων ΔΕΚΟ με 33, 35, 36 και 38 έτη είναι οι κατηγορίες που έχουν μεγάλες προσωπικές διαφορές ενώ από το ΙΚΑ μεγάλες προσωπικές διαφορές έχουν περισσότερο οι χαμηλοσυνταξιούχοι, με 20-28 έτη, παρά όσοι έχουν 36 ή 40 έτη.

Για παράδειγμα:

1. Συνταξιούχοι του ΙΚΑ με 36 έτη έχουν μέση εθνική και ανταποδοτική σύνταξη 1.080 ευρώ με προσωπική διαφορά 73 ευρώ. Με την αύξηση 7,75% μηδενίζουν την προσωπική διαφορά και το καθαρό κέρδος σε ετήσια βάση είναι 132 ευρώ. Με τα εξεταζόμενα σενάρια μπορεί να πάρουν επίδομα που θα είναι 218 ευρώ, ώστε μαζί με την αύξηση να συμπληρώσουν 350 ευρώ.

2. Συνταξιούχοι του ΤΣΑΥ με 36 έτη μειώνουν την προσωπική διαφορά στα 147 ευρώ (από 231 ευρώ που ήταν πριν απ’ την αύξηση) και θα πάρουν εφάπαξ επίδομα προσωπικής διαφοράς έως 350 ευρώ.

3. Συνταξιούχοι του Δημοσίου με 38 έτη έχουν κατά μέσο όρο εθνική και ανταποδοτική σύνταξη 1.112 ευρώ με προσωπική διαφορά 123 ευρώ. Με την αύξηση 7,75% μείωσαν την προσωπική διαφορά στα 37 ευρώ. Με το σχέδιο της κυβέρνησης θα είναι δικαιούχοι επιδόματος 350 ευρώ.

4. Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ με 38 έτη έχουν κατά μέσο όρο εθνική και ανταποδοτική σύνταξη 779 ευρώ με προσωπική διαφορά 329 ευρώ. Με την αύξηση 7,75% παραμένει μεγάλο υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς (269 ευρώ). Με το σχέδιο της κυβέρνησης οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορία θα είναι δικαιούχοι επιδόματος προσωπικής διαφοράς 350 ευρώ.

5. Συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ με 38 έτη έχουν κατά μέσο όρο εθνική και ανταποδοτική σύνταξη 1.259 ευρώ με προσωπική διαφορά 316 ευρώ. Με την αύξηση 7,75% παραμένει μεγάλο υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς (218 ευρώ), οπότε αναμένεται να είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 350 ευρώ.

Συντάξεις: Πότε μπαίνουν τα λεφτά στους λογαριασμούς

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Όμηρο Τσάπαλο, «στόχος είναι η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση να καταβληθεί το συντομότερο δυνατό γιατί είναι οι πλέον αδικημένοι συνταξιούχοι γιατί δεν έλαβαν απολύτως τίποτα λόγω της μεγάλης αυτής προσωπικής διαφοράς, που ουσιαστικά κληρονόμησαν από το προηγούμενο καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου».

Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες για την πληρωμή της έκτακτης αυτής οικονομικής βοήθειας τόνισε ότι οι συνταξιούχοι θα την δουν κατευθείαν στον τραπεζικό λογαριασμό τους, χωρίς καμία αίτηση και χωρίς κανένα δικαιολογητικό.

Όπως επισήμανε, άνθρωποι με μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ δεν είδαν σημαντική ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. «Εξετάζουμε αν μπορούμε και αυτούς τους ανθρώπους να τους εντάξουμε μέσα σε αυτή την έκτακτη παροχή. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξέρουμε ακριβώς τα δεδομένα για να μπορούμε να το ανακοινώσουμε. Πάντως τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι, αυτοί που θα είναι μέσα σε αυτή την έκτακτη ενίσχυση».

Πριν από την Καθαρά Δευτέρα η πληρωμή συντάξεων

Αναφερόμενος στις τακτικές πληρωμές που θα γίνουν στα τέλη Φεβρουαρίου (συντάξεις Μαρτίου) διευκρίνισε ότι μόνο γι’ αυτό το μήνα θα δουν κάτι παραπάνω στα ATM.

«Στα τέλη του μηνός, πριν την Καθαρά Δευτέρα που θα πληρώσουμε τις συντάξεις, θα δουν μία έκτακτη αύξηση, η οποία στη συνέχεια τον επόμενο μήνα θα εναρμονιστεί με αυτό το οποίο πληρώνουν», συμπλήρωσε o κ. Τσάπαλος.

Για τα εκκαθαριστικά του Φεβρουαρίου, διευκρίνισε ότι αυτά θα εκδοθούν στις 15 του μηνός και θα μπορούν να συγκρίνουν οι συνταξιούχοι το παλιό εκκαθαριστικό με το καινούργιο για να δουν ακριβώς πόση προσωπική διαφορά μειώθηκε και τι παραπάνω κρατήσεις πιθανώς είχαν για να καταλάβουν γιατί πήραν το ποσό που έλαβαν.

Σχετικές ειδήσεις