ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφάπαξ ενίσχυση στους συνταξιούχους: Πώς θα κλιμακώνεται το ύψος της παροχής - Σήμερα ανακοινώσεις

Εφάπαξ ενίσχυση στους συνταξιούχους: Πώς θα κλιμακώνεται το ύψος της παροχής - Σήμερα ανακοινώσεις
INTIME

Τις κατηγορίες συνταξιούχων που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς και θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα των 200 έως 300 ευρώ θα αποκρυσταλλώσει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Tο ύψος της παροχής θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, με στόχο οι χαμηλοσυνταξιούχοι να πάρουν περισσότερα από τους υψηλοσυνταξιούχους.

«Είμαι σε θέση να αναγγείλω ότι θα υπάρχει ένα έκτακτο βοήθημα για συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους, λόγω της προσωπικής διαφοράς που θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα το ύψος των συντάξιμων αποδοχών τους», τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας πως το συνολικό ποσό που θα δοθεί θα αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ.

Το επίδομα θα δοθεί πριν από το Πάσχα και το ύψος του θα είναι κλιμακωτό. Οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε περίπου 800.000, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα δεν έλαβε αύξηση για το 2023, ενώ στους δυνητικά δικαιούχους φαίνεται πως είναι και όσοι έλαβαν μικρές αυξήσεις είτε λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς είτε λόγω της κατάργησης της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Στη διευρυμένη λίστα με τους δικαιούχους που αναμένεται να λάβουν το επίδομα έχουν ενταχθεί οι εξής ομάδες συνταξιούχων:

• Χαμηλοσυνταξιούχοι με συντάξεις έως 800 ευρώ, οι οποίοι πήραν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, αλλά δεν έχουν λάβει την αύξηση 7,75% λόγω σημαντικής προσωπικής διαφοράς. Οι συγκεκριμένοι αναμένεται να λάβουν το ανώτατο ποσό, ήτοι 300 ευρώ, ως εφάπαξ παροχή.

• Συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη από 801 έως 1.100 ευρώ τον μήνα που είχαν μικρό όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά δεν έλαβαν την αύξηση 7,75% λόγω προσωπικής διαφοράς. Η έκτακτη παροχή θα ανέρχεται σε 250 ευρώ.

• Συνταξιούχοι με σύνταξη από 1.101 έως 1.600 ευρώ τον μήνα που προέρχονται από τα πρώην ταμεία του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών με μεγάλες προσωπικές διαφορές, που έλαβαν μικρή αύξηση στις συντάξεις τους από 5 έως 30 ευρώ. Γι’ αυτούς η παροχή θα είναι της τάξης των 200 ευρώ.

Στην πράξη, χωρίς έκτακτη παροχή αναμένεται να μείνουν περίπου 100.000 υψηλοσυνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ τον χρόνο, οι οποίοι μπορεί να μην είδαν τη σύνταξή τους αυξημένη, στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής κατά 7,75%, αλλά ωφελήθηκαν σημαντικά από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ τον χρόνο.