ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Credit Suisse: Στα 3,25 δισ. το χρυσό deal της εξαγοράς - Τι ανακοίνωσαν οι Ελβετοί

Credit Suisse: Στα 3,25 δισ. το χρυσό deal της εξαγοράς - Τι ανακοίνωσαν οι Ελβετοί

Το θρίλερ που εκτυλίχθηκε τα προηγούμενα δύο 24ωρα για τη διάσωση της Credit Suisse έλαβε αίσιο τέλος.

Η UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την Credit Suisse αλλά στην τιμή των 3,25 δισ. δολαρίων. Με νεότερη ενημέρωσή τους οι Financial Times ανέφεραν πως το συγκεκριμένο ποσό ήταν τελικά η χρυσή τομή για την εξαγορά.

Το θρίλερ που εκτυλίχθηκε τα προηγούμενα δύο 24ωρα για τη διάσωση της Credit Suisse έλαβε αίσιο τέλος. Μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, πιέσεις, σενάρια και διαψεύσεις επετεύχθη συμφωνία για εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS.

Το τίμημα έγινε σε αξία 3 δισ. φράγκων ή 3,23 δισ. δολ. με την τιμή να διαμορφώνεται στα 0,76 φράγκα ανά μετοχή, πολύ χαμηλότερα από αυτήν στην οποία έκλεισε την Παρασκευή ο τίτλος της Credit Suisse (1,86 ελβετικά φράγκα).

Στο μέτωπο της παροχής κρατικών εγγυήσεων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας χορηγεί στην UBS ποσά ύψους 9 δισ. φράγκων για την ανάληψη πιθανών ζημιών που προκύπτουν από κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία που αναλαμβάνει η τράπεζα.

Όπως ανέφεραν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, τις συζητήσεις συντόνιζε η ελβετική κυβέρνηση, η οποία επιδίωκε να κλείσει το ντιλ αργά το βράδυ της Κυριακής, πριν ανοίξουν οι ασιατικές αγορές και βεβαίως, πριν την έναρξη των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το πρωί της Δευτέρας.

Μεταξύ των σχεδίων που είχαν πέσει στο τραπέζι αν η UBS έκανε πίσω ήταν και αυτό της μερικής ή ολικής κρατικοποίησης της Credit Suisse. Ευτυχώς, αυτό απετεύχθη και επισημοποιήθηκε της Credit Suisse από τη UBS με τη συμφωνία να προβλέπει την παροχή ρευστότητας από την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα, για να περιοριστούν οι κίνδυνοι για τη UBS, η ελβετική κυβέρνηση θα χορηγήσει εγγυήσεις 9 δισ. ελβετικών φράγκων για την ανάληψη πιθανών ζημιών που προκύπτουν από ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, που αναλαμβάνει η UBS με βάση τη συμφωνία. Οι παραπάνω εγγυήσεις θα δοθούν εάν οι μελλοντικές ζημιές υπερβούν ένα συγκεκριμένο όριο.

Πάντως, αναλυτές και οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει για τις αγορές. Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Μοχάμεντ Εριάν, έσπευσε να αξιολογήσει το ντιλ, λέγοντας πως μετοχές και ομόλογα μπορεί να δεχθούν πιέσεις τη Δευτέρα, καθώς δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τη συμφωνία και αν η συναλλαγή αφορά μόνο την πιστωτική γραμμή ύψους 100 δισ. ελβετικών φράγκων από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Την ίδια στιγμή, traders δηλώνουν ότι οι διακυμάνσεις και η μεταβλητότητα θα παραμείνουν στις αγορές, καθώς χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των δύο ελβετικών κολοσσών.

Ακολουθεί αναλυτική ανακοίνωση

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας παρέχει σημαντική βοήθεια ρευστότητας για την υποστήριξη της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS.

Η UBS ανακοίνωσε σήμερα την εξαγορά της Credit Suisse. Αυτή η εξαγορά κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της ελβετικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, της εποπτικής αρχής της ελβετικής χρηματοπιστωτικής αγοράς FINMA και της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας (SNB).

Με την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, βρέθηκε μια λύση για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προστασία της ελβετικής οικονομίας σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση.

Και οι δύο τράπεζες έχουν απεριόριστη πρόσβαση στις υπάρχουσες διευκολύνσεις της SNB, μέσω των οποίων μπορούν να αντλούν ρευστότητα από την SNB σύμφωνα με τις «Κατευθυντήριες γραμμές για τα μέσα νομισματικής πολιτικής».

Επιπλέον, και με βάση το Διάταγμα Έκτακτης Ανάγκης του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, η Credit Suisse και η UBS μπορούν να λάβουν δάνειο βοήθειας ρευστότητας με καθεστώς προνομιακού πιστωτή σε πτώχευση συνολικού ποσού έως 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Επιπλέον, και με βάση το Διάταγμα Έκτακτης Ανάγκης του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, η SNB μπορεί να χορηγήσει στην Credit Suisse δάνειο βοήθειας ρευστότητας ύψους έως και 100 δισεκατομμυρίων φράγκων που υποστηρίζεται από ομοσπονδιακή εγγύηση αθέτησης υποχρεώσεων. Η δομή του δανείου βασίζεται στο Public Liquidity Backstop (PLB), οι βασικές παράμετροι του οποίου είχαν ήδη αποφασιστεί από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο το 2022.

Η ουσιαστική παροχή ρευστότητας θα διασφαλίσει ότι και οι δύο τράπεζες έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη ρευστότητα. Παρέχοντας ουσιαστική βοήθεια ρευστότητας, η SNB εκπληρώνει την εντολή της να συμβάλει στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τη FINMA για τον σκοπό αυτό.

Σχετικές ειδήσεις